Αιτίες Τριχόπτωσης και στα δύο φύλα
Η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.
Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα. Έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος.
Επίσης οι χημικές βαφές των μαλλιών, η περμανάντ (υπάρχουν και βιολογικά προϊόντα βαφής μαλλιών) και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, αν ο οργανισμός τους δεν είναι δυνατός, δηλ. το ανοσοποιητικό τους.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένας άνδρας έχει περίπου 100.000 τρίχες. Καθημερινά χάνουμε κατά μέσο όρο 100 με 150 τρίχες και αυτό ειναι φυσιολογικό γιατί αναδομούνται σε έναν υγιή οργανισμό. Οι περισσότερες από αυτές χάνονται λόγω της μετάβασης από την τελογενή στην αναγενή φάση. Η νέα τρίχα συνεχίζει να αναπτύσσεται όσο τα τριχοθυλάκια παραμένουν υγιή και άθικτα.
Συγκεκριμένα, κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
1. Αναγέννηση: Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση: Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες. Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, κατά μέσο όρο το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην πρώτη φάση, ενώ το 10% στην τελογένεση.
Η τριχόπτωση παρουσιάζεται όταν διάφορες αιτίες επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και κάθε φάση δεν διαρκεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα; Οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα, χωρίς να προλάβουν να αντικατασταθούν από καινούργιες.
Τι φταίει για την παροδική τριχόπτωση: Πολύ συχνά εμφανίζεται τριχόπτωση ελαφριά ή πολύ πιο έντονη, η οποία όμως δεν προκαλεί μόνιμη πτώση των μαλλιών, αλλά θα ξεπεραστεί με τον καιρό και την κατάλληλη αγωγή. Είναι πολλές οι αιτίες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία της τρίχας και οδηγούν σε τριχόπτωση που, ωστόσο, δεν είναι μόνιμη. Οι κυριότερες από αυτές είναι τρις.
Η εποχική τριχόπτωση: εμφανίζεται κυρίως κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών εντείνεται κατά χρονικά διαστήματα και αυτό συμβαίνει πιο συχνά αυτές τις εποχές. Άρα ουδείς λόγος ανησυχίας, ενισχύστε τα με τα σχετικά βιολογικά προϊόντα και βιταμίνες Α η αγαπημένη των μαλλιών, νυχιών δέρματος. Επίσης και η Ε που στην παίρνετε από το σιτέλαιο. Βρείτε βιολογικό σιτέλαιο.
Το στρες: Είναι από της πιο σημαντικές αιτίες της παροδικής τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, π.χ. απώλεια τοπικά μεγάλης τούφας μαλλιών. Χαλαρώστε ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και από δω είμαστε περαστικοί .. κλπ κλπ για να μην αγχώνεστε. Γελάστε,γιατί χάνετε μαλλιά, νύχια και κάνετε ρυτίδες.
Η Κακή διατροφή: Ακατάλληλη ή εξαντλητική δίαιτα και γενικά, διατροφή ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία είναι αιτίες παροδικής τριχόπτωσης. Πάρτε συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες Α από βήτα-καροτένιο και Ε, κόψτε ό,τι καταστρέφει όχι μόνο τα μαλλιά σας, μα και την υγεία σας, δηλ. το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προστατεύστε τα μαλλιά σας τρώγοντας! Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, βιολογικό γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων και επίσης περιέχουν Α, Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρο.
Όταν η απώλεια είναι μόνιμη: Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας των μαλλιών. Πέφτουν τα μαλλιά από το μέτωπο, τους κροτάφους, καθώς επίσης και την κορυφή του κρανίου. Αντίθετα, η πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού παραμένει απρόσβλητη. Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες και κυρίως η τεστοστερόνη, που προκαλούν σταδιακά ατροφία στο θύλακα της τρίχας, το περίβλημα που προστατεύει τη ρίζα της. Εάν η απώλεια των μαλλιών σας διαρκεί πάνω από 2-3 μήνες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας προτείνει λύσεις. Φροντίστε ο δερματολόγος να είναι εναλλακτικός θεραπευτής διαφορετικά θα σας γεμίσει με δηλητήρια, ενώ χρειάζεστε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Άμεση Δράση: Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε μεγαλύτερο αριθμό τριχών από ό,τι συνήθως και η απώλειά τους συνεχίζεται για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι σημάδι πως πρέπει να αναλάβετε Άμεση Δράση, επαναλαμβάνω λοιπόν..
1ον> Χρησιμοποιήστε ένα δυναμωτικό σαμπουάν και μια αγωγή, καθώς και κάποιο δυνατό συμπλήρωμα διατροφής κατά της τριχόπτωσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν τη ρίζα και δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής της. Επιπλέον, πολλά από αυτά δίνουν όγκο στα μαλλιά, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο πλούσια και υγιή.
2ον> Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, καθώς και με βιολογικό γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων και αποφύγετε τροφές αίματος και τα παράγωγα τους (κρέας, γάλα, τυριά, fast-food κλπ) .
3ον> Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καθώς λούζεστε ή με μιά λοσιόν ή με ένα μείγμα αιθεριων ελαίων, οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων θα βοηθήσουν το τριχωτό να αιματώνεται καλύτερα. Επιπλέον χρησιμοποιείστε μια λοσιόν με Αλόη ή Μαστίχα ή Ελαιόλαδο και το ιδανικότερο με σιτέλαιο βιταμίνη Ε. Λοσιόν από ελαιόλαδο και όχι ελαιόλαδο φυσικό γιατί είναι βαρύ λάδι δεν έχει διεισδυτικότητα, στουμπώνει τις ρίζες και δεν αναπνέουν.
ΠΟΙΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ να χρησιμοποιήσετε
> Ylang-ylang: Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
> Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
> Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
> Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
> Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
> Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
> Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.
> Ευκάλιπτος: Το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας που ήξεραν τι να κάνουν.
>Μάραθος: Διεγείρει τον εγκέφαλο για να παράγει κολλαγόνο.
… και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
> Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
> Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
> Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
> Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
> Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.
Το σιτέλαιο είναι πιο βαρύ απ το αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε λάδι τζότζομπα που είναι πιο ελαφρύ και διεισδυτικό λάδι βάσης και πάντα να χρησιμοποιείτε σε όλες τις μορφές της την ΑΛΟΗ. Τώρα το καλοκαίρι μετά τις βουτιές στην παραλία τρίψτε τα μαλλιά σας με ένα μίγμα που να περιέχει Σιτέλαιο, Αλόη – υπάρχει σε υγρή μορφή- και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου, που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τον κάνει να παράγει κολλαγόνο.
Αιθέριο έλαιο από Μάραθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο ντουζ, μια δυο σταγόνες στο σφουγγάρι, όχι παραπάνω, στο καθημερινό ντουζ και προσοχή στα μάτια σας. Προσοχή επίσης τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες, ρωτήστε τον ομοιοπαθητικό ή τον εναλλακτικό γιατρό σας. Ερευνήστε και μην τα περιμένετε όλα από ένα άρθρο.
Είναι Αλήθεια ή τρίχες κατσαρές;
1.Το κράνος και το καπέλο μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση; Όχι φυσικά Δεν επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της τρίχας, αντιθέτως προστατεύουν και από την ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά όταν τα μαλλιά είναι περιποιημένα, με τις λοσιόν και τα απαραίτητα σέρουμ ενυδάτωσης. Το καλοκαίρι είναι απολύτως απαραίτητο το καπέλο πέρα από πολύ όμορφο, μας προστατεύει κιόλας. Αυτοί που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης, είναι συνήθως οι στρατιωτικοί που φορούν τα καπέλα τους πολλές ώρες.
2.Η λιπαρότητα ή η πιτυρίδα δημιουργούν τριχόπτωση; Όχι. Η λιπαρότητα και η πιτυρίδα προέρχονται από αίτια που εντοπίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η τριχόπτωση ξεκινά από τη ρίζα της τρίχας, 5-6 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια. Καλό είναι όμως να μην τα αφήνετε απεριποίητα, υπάρχουν ειδικά προϊόντα στα βιολογικά που εξισορροπούν αυτές τις ανωμαλίες.
3.Το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα των μαλλιών θα αποτρέψουν την τριχόπτωση; Θα βοηθήσουν τα μαλλιά να δείχνουν δυνατά και υγιή, αλλά σίγουρα δεν σταματούν την τριχόπτωση, επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, το πρόβλημα ξεκινά από τη ρίζα, ενώ με το κούρεμα δυναμώνουμε το στέλεχος της τρίχας. Δηλ. μην τα ξυρίσετε για να δυναμώσουν, αποκλείεται, όπως τα άβαφα νύχια δεν ‘παίρνουν αέρα’ έτσι και το ξύρισμα της κεφαλής δεν δυναμώνει τα μαλλιά.
4.Το συχνό λούσιμο ενισχύει την τριχόπτωση; Ίσα-ίσα, βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων που είναι βλαβεροί για τα μαλλιά. Επιλέξτε, όμως, σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας ή σαμπουάν για συχνή χρήση, εάν λούζεστε καθημερινά και γενικά η περιποίηση των μαλλιών πρέπει αν είναι καθημερινή γιατί στα μακριά μαλλιά συσσωρεύεται πολύ ενέργεια DOR κατά Βίλχελμ Ράιχ.
5.Τα προϊόντα styling προκαλούν τριχόπτωση; Τα βιολογικά προϊόντα styling έχουν πλέον τόσο εξελιγμένες συνθέσεις, που δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μαλλιών. Απλώς, φροντίστε να λούζεστε τακτικά για να απομακρύνονται όλα τα κατάλοιπα και styling μπορείτε να κάνετε με βιολογικά προϊόντα. Η Αλόη πχ είναι ένα ιδανικό ζελέ για ανάλαφρο φορμάρισμα, που ταυτόχρονα δυναμώνει και φορμάρει τα ατίθασα μαλλιά σας, ανακατέψτε την με αιθέρια έλαια.
Δράση Για το Καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά
Ο ήλιος και η αλμύρα είναι ο εχθρός των μαλλιών και του δέρματος γενικότερα, δεν περιμένετε να σας το πω εγώ. Όταν είστε στην θάλασσα ή στην πισίνα επιβάλετε επιπλέον φροντίδα. Βγαίνοντας από το θαλασσινό μπάνιο σας κι αφού ξεπλυθείτε από την αλμύρα, –ξεραίνει και δεν θρέφει το δέρμα και τα μαλλιά σας το αλάτι- βάλτε στα μαλλιά μια γερή δόση βιολογικής μαλακτικής κρέμας ή μάσκας με πλούσια υφή, αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν με την κρέμα.
Όταν ξαναμπείτε για βουτιά στην θάλασσα θα ξεπλυθούν και θ’ αντέξουν την ταλαιπωρία του αλατιού, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αν η μαλακτική είναι ελαφριά, κάντε τα μια κοτσίδα κι αφήσετε τα να στεγνώσουν με την κρέμα, αλλά μόνον αν την επομένη ξανακάνετε μπάνιο στην θάλασσα. Αν είναι μάσκα τα ξεβγάζετε πάντοτε.
Να θυμάστε πως όλα τα σέρουμ για την τριχόπτωση χρειάζονται ζέστη για να εισχωρήσουν μέχρι την ρίζα της τρίχας. Που αλλού καλύτερα κάτω από τον ήλιο στην παραλία. Τα καλύτερα σερουμ για την τριχόπτωση είναι όλα όσα έχουν βάση την Αλόη, γιατί η Αλόη, είναι το μοναδικό συστατικό που έχει την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα διαπερνά και τα 7 στρώματα της επιδερμίδας. Αν το σερουμ, κρέμα, λοσιόν, σαμπουάν κλπ περιέχουν Αλόη είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σας …και δεν σας λέω καθόλου τρίχες, άλλωστε οι δικές μου τρίχες σας το λένε.
Τα μαλλιά όλων ταλαιπωρούνται περισσότερο το καλοκαίρι, από την αλμύρα, τον ήλιο, το νερό, τα άλατα, τον αέρα, την ζέστη, τα αιρκοντίσιον. Όλων εκτός από τα δικά μου μαλλιά και των φίλων μου που ακολουθούν αυτές τις συμβουλές. Ελπίζω και τα δικά σου πλέον. LINK
Η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.
Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα. Έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος.
Επίσης οι χημικές βαφές των μαλλιών, η περμανάντ (υπάρχουν και βιολογικά προϊόντα βαφής μαλλιών) και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, αν ο οργανισμός τους δεν είναι δυνατός, δηλ. το ανοσοποιητικό τους.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένας άνδρας έχει περίπου 100.000 τρίχες. Καθημερινά χάνουμε κατά μέσο όρο 100 με 150 τρίχες και αυτό ειναι φυσιολογικό γιατί αναδομούνται σε έναν υγιή οργανισμό. Οι περισσότερες από αυτές χάνονται λόγω της μετάβασης από την τελογενή στην αναγενή φάση. Η νέα τρίχα συνεχίζει να αναπτύσσεται όσο τα τριχοθυλάκια παραμένουν υγιή και άθικτα.
Συγκεκριμένα, κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
1. Αναγέννηση: Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση: Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες. Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, κατά μέσο όρο το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην πρώτη φάση, ενώ το 10% στην τελογένεση.
Η τριχόπτωση παρουσιάζεται όταν διάφορες αιτίες επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και κάθε φάση δεν διαρκεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα; Οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα, χωρίς να προλάβουν να αντικατασταθούν από καινούργιες.
Τι φταίει για την παροδική τριχόπτωση: Πολύ συχνά εμφανίζεται τριχόπτωση ελαφριά ή πολύ πιο έντονη, η οποία όμως δεν προκαλεί μόνιμη πτώση των μαλλιών, αλλά θα ξεπεραστεί με τον καιρό και την κατάλληλη αγωγή. Είναι πολλές οι αιτίες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία της τρίχας και οδηγούν σε τριχόπτωση που, ωστόσο, δεν είναι μόνιμη. Οι κυριότερες από αυτές είναι τρις.
Η εποχική τριχόπτωση: εμφανίζεται κυρίως κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών εντείνεται κατά χρονικά διαστήματα και αυτό συμβαίνει πιο συχνά αυτές τις εποχές. Άρα ουδείς λόγος ανησυχίας, ενισχύστε τα με τα σχετικά βιολογικά προϊόντα και βιταμίνες Α η αγαπημένη των μαλλιών, νυχιών δέρματος. Επίσης και η Ε που στην παίρνετε από το σιτέλαιο. Βρείτε βιολογικό σιτέλαιο.
Το στρες: Είναι από της πιο σημαντικές αιτίες της παροδικής τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, π.χ. απώλεια τοπικά μεγάλης τούφας μαλλιών. Χαλαρώστε ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και από δω είμαστε περαστικοί .. κλπ κλπ για να μην αγχώνεστε. Γελάστε,γιατί χάνετε μαλλιά, νύχια και κάνετε ρυτίδες.
Η Κακή διατροφή: Ακατάλληλη ή εξαντλητική δίαιτα και γενικά, διατροφή ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία είναι αιτίες παροδικής τριχόπτωσης. Πάρτε συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες Α από βήτα-καροτένιο και Ε, κόψτε ό,τι καταστρέφει όχι μόνο τα μαλλιά σας, μα και την υγεία σας, δηλ. το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προστατεύστε τα μαλλιά σας τρώγοντας! Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, βιολογικό γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων και επίσης περιέχουν Α, Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρο.
Όταν η απώλεια είναι μόνιμη: Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας των μαλλιών. Πέφτουν τα μαλλιά από το μέτωπο, τους κροτάφους, καθώς επίσης και την κορυφή του κρανίου. Αντίθετα, η πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού παραμένει απρόσβλητη. Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες και κυρίως η τεστοστερόνη, που προκαλούν σταδιακά ατροφία στο θύλακα της τρίχας, το περίβλημα που προστατεύει τη ρίζα της. Εάν η απώλεια των μαλλιών σας διαρκεί πάνω από 2-3 μήνες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας προτείνει λύσεις. Φροντίστε ο δερματολόγος να είναι εναλλακτικός θεραπευτής διαφορετικά θα σας γεμίσει με δηλητήρια, ενώ χρειάζεστε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Άμεση Δράση: Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε μεγαλύτερο αριθμό τριχών από ό,τι συνήθως και η απώλειά τους συνεχίζεται για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι σημάδι πως πρέπει να αναλάβετε Άμεση Δράση, επαναλαμβάνω λοιπόν..
1ον> Χρησιμοποιήστε ένα δυναμωτικό σαμπουάν και μια αγωγή, καθώς και κάποιο δυνατό συμπλήρωμα διατροφής κατά της τριχόπτωσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν τη ρίζα και δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής της. Επιπλέον, πολλά από αυτά δίνουν όγκο στα μαλλιά, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο πλούσια και υγιή.
2ον> Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, καθώς και με βιολογικό γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων και αποφύγετε τροφές αίματος και τα παράγωγα τους (κρέας, γάλα, τυριά, fast-food κλπ) .
3ον> Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καθώς λούζεστε ή με μιά λοσιόν ή με ένα μείγμα αιθεριων ελαίων, οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων θα βοηθήσουν το τριχωτό να αιματώνεται καλύτερα. Επιπλέον χρησιμοποιείστε μια λοσιόν με Αλόη ή Μαστίχα ή Ελαιόλαδο και το ιδανικότερο με σιτέλαιο βιταμίνη Ε. Λοσιόν από ελαιόλαδο και όχι ελαιόλαδο φυσικό γιατί είναι βαρύ λάδι δεν έχει διεισδυτικότητα, στουμπώνει τις ρίζες και δεν αναπνέουν.
ΠΟΙΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ να χρησιμοποιήσετε
> Ylang-ylang: Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
> Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
> Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
> Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
> Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
> Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
> Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.
> Ευκάλιπτος: Το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας που ήξεραν τι να κάνουν.
>Μάραθος: Διεγείρει τον εγκέφαλο για να παράγει κολλαγόνο.
… και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
> Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
> Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
> Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
> Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
> Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.
Το σιτέλαιο είναι πιο βαρύ απ το αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε λάδι τζότζομπα που είναι πιο ελαφρύ και διεισδυτικό λάδι βάσης και πάντα να χρησιμοποιείτε σε όλες τις μορφές της την ΑΛΟΗ. Τώρα το καλοκαίρι μετά τις βουτιές στην παραλία τρίψτε τα μαλλιά σας με ένα μίγμα που να περιέχει Σιτέλαιο, Αλόη – υπάρχει σε υγρή μορφή- και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου, που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τον κάνει να παράγει κολλαγόνο.
Αιθέριο έλαιο από Μάραθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο ντουζ, μια δυο σταγόνες στο σφουγγάρι, όχι παραπάνω, στο καθημερινό ντουζ και προσοχή στα μάτια σας. Προσοχή επίσης τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες, ρωτήστε τον ομοιοπαθητικό ή τον εναλλακτικό γιατρό σας. Ερευνήστε και μην τα περιμένετε όλα από ένα άρθρο.
Είναι Αλήθεια ή τρίχες κατσαρές;
1.Το κράνος και το καπέλο μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση; Όχι φυσικά Δεν επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της τρίχας, αντιθέτως προστατεύουν και από την ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά όταν τα μαλλιά είναι περιποιημένα, με τις λοσιόν και τα απαραίτητα σέρουμ ενυδάτωσης. Το καλοκαίρι είναι απολύτως απαραίτητο το καπέλο πέρα από πολύ όμορφο, μας προστατεύει κιόλας. Αυτοί που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης, είναι συνήθως οι στρατιωτικοί που φορούν τα καπέλα τους πολλές ώρες.
2.Η λιπαρότητα ή η πιτυρίδα δημιουργούν τριχόπτωση; Όχι. Η λιπαρότητα και η πιτυρίδα προέρχονται από αίτια που εντοπίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η τριχόπτωση ξεκινά από τη ρίζα της τρίχας, 5-6 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια. Καλό είναι όμως να μην τα αφήνετε απεριποίητα, υπάρχουν ειδικά προϊόντα στα βιολογικά που εξισορροπούν αυτές τις ανωμαλίες.
3.Το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα των μαλλιών θα αποτρέψουν την τριχόπτωση; Θα βοηθήσουν τα μαλλιά να δείχνουν δυνατά και υγιή, αλλά σίγουρα δεν σταματούν την τριχόπτωση, επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, το πρόβλημα ξεκινά από τη ρίζα, ενώ με το κούρεμα δυναμώνουμε το στέλεχος της τρίχας. Δηλ. μην τα ξυρίσετε για να δυναμώσουν, αποκλείεται, όπως τα άβαφα νύχια δεν ‘παίρνουν αέρα’ έτσι και το ξύρισμα της κεφαλής δεν δυναμώνει τα μαλλιά.
4.Το συχνό λούσιμο ενισχύει την τριχόπτωση; Ίσα-ίσα, βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων που είναι βλαβεροί για τα μαλλιά. Επιλέξτε, όμως, σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας ή σαμπουάν για συχνή χρήση, εάν λούζεστε καθημερινά και γενικά η περιποίηση των μαλλιών πρέπει αν είναι καθημερινή γιατί στα μακριά μαλλιά συσσωρεύεται πολύ ενέργεια DOR κατά Βίλχελμ Ράιχ.
5.Τα προϊόντα styling προκαλούν τριχόπτωση; Τα βιολογικά προϊόντα styling έχουν πλέον τόσο εξελιγμένες συνθέσεις, που δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μαλλιών. Απλώς, φροντίστε να λούζεστε τακτικά για να απομακρύνονται όλα τα κατάλοιπα και styling μπορείτε να κάνετε με βιολογικά προϊόντα. Η Αλόη πχ είναι ένα ιδανικό ζελέ για ανάλαφρο φορμάρισμα, που ταυτόχρονα δυναμώνει και φορμάρει τα ατίθασα μαλλιά σας, ανακατέψτε την με αιθέρια έλαια.
Δράση Για το Καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά
Ο ήλιος και η αλμύρα είναι ο εχθρός των μαλλιών και του δέρματος γενικότερα, δεν περιμένετε να σας το πω εγώ. Όταν είστε στην θάλασσα ή στην πισίνα επιβάλετε επιπλέον φροντίδα. Βγαίνοντας από το θαλασσινό μπάνιο σας κι αφού ξεπλυθείτε από την αλμύρα, –ξεραίνει και δεν θρέφει το δέρμα και τα μαλλιά σας το αλάτι- βάλτε στα μαλλιά μια γερή δόση βιολογικής μαλακτικής κρέμας ή μάσκας με πλούσια υφή, αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν με την κρέμα.
Όταν ξαναμπείτε για βουτιά στην θάλασσα θα ξεπλυθούν και θ’ αντέξουν την ταλαιπωρία του αλατιού, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αν η μαλακτική είναι ελαφριά, κάντε τα μια κοτσίδα κι αφήσετε τα να στεγνώσουν με την κρέμα, αλλά μόνον αν την επομένη ξανακάνετε μπάνιο στην θάλασσα. Αν είναι μάσκα τα ξεβγάζετε πάντοτε.
Να θυμάστε πως όλα τα σέρουμ για την τριχόπτωση χρειάζονται ζέστη για να εισχωρήσουν μέχρι την ρίζα της τρίχας. Που αλλού καλύτερα κάτω από τον ήλιο στην παραλία. Τα καλύτερα σερουμ για την τριχόπτωση είναι όλα όσα έχουν βάση την Αλόη, γιατί η Αλόη, είναι το μοναδικό συστατικό που έχει την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα διαπερνά και τα 7 στρώματα της επιδερμίδας. Αν το σερουμ, κρέμα, λοσιόν, σαμπουάν κλπ περιέχουν Αλόη είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σας …και δεν σας λέω καθόλου τρίχες, άλλωστε οι δικές μου τρίχες σας το λένε.
Τα μαλλιά όλων ταλαιπωρούνται περισσότερο το καλοκαίρι, από την αλμύρα, τον ήλιο, το νερό, τα άλατα, τον αέρα, την ζέστη, τα αιρκοντίσιον. Όλων εκτός από τα δικά μου μαλλιά και των φίλων μου που ακολουθούν αυτές τις συμβουλές. Ελπίζω και τα δικά σου πλέον. LINK