Κυβέρνηση μαμούθ: Εξέθεσαν τον Παπαδήμο με το καλημέρα…
Αδιόρθωτοι είναι όπως φαίνεται άπαντες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αντί να αδράξουν την ευκαιρία και να κεφαλαιοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στην θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας, του επέβαλαν μια κυβέρνηση σχεδόν 50 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, εκθέτοντάς τον «με το καλημέρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υποτίθεται χώρα που βρίσκεται υπό χρεοκοπία κάνει περικοπές…
Η γελοιότητα του κυβερνητικού σχήματος ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Με την εξαίρεση ενδεχομένως του υπουργείου Οικονομικών το οποίο λόγω ειδικών συνθηκών θα έπρεπε όντως να είναι ενισχυμένο, οι απίθανοι πολιτικοί ηγέτες της χώρας φρόντισαν να τοποθετήσουν κι από έναν «κέρβερο» σε κάθε κομβικό υπουργείο, μη γίνει τίποτε εν κρυπτώ και δεν πάρουν χαμπάρι!
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και μόνο να μαζευτούν ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο αναπληρωτής του Γιάννης Ραγκούσης από το ΠΑΣΟΚ, ο νέος υφυπουργός, πρέσβης επί τιμή Γεωργίου του ΛΑΟΣ και ο παραμένων υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα αποτελεί κατόρθωμα συντονισμού και προγραμματισμού!
Μαζεύτηκαν τόσοι πολιτικοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα υπουργείο το οποίο δεν έχει επαρκή κονδύλια αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει καθημερινά, ούτε βέβαια προβλέπεται να προικοδοτηθεί με τίποτε παραπάνω (εξ ορισμού οι αμυντικές δαπάνες και το στρατιωτικό προσωπικό θεωρούνται «μαλακός» στόχος αφού δεν υφίσταται η δυνατότητα διαμαρτυρίας), οπότε κάτι πρέπει να βρουν να κάνουν για όσο διάστημα παραμείνουν.
Τι πρέπει να κάνουν; Τις εδώ και πολύ καιρό αναγκαίες τομές και αλλαγές οι οποίες μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία πρόταση: συμμάζεμα, «κόψιμο» του λίπους και ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Διότι αν επιλέξουν να αρχίσουν τις επισκέψεις στις μονάδες ανά την επικράτεια, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το μόνο που θα πετύχουν είναι να «εκτροχιάσουν» το πρόγραμμα εκπαίδευσης, που με πολύ κόπο, προσπάθεια και ευρηματικότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να συντηρήσουν και να βελτιώσουν. Όσοι φαντάροι έχουν μείνει, πέραν του ότι «λιώνουν» στη σκοπιά φυλάσσοντας αχρείαστα και διεσπαρμένα ανά την επικράτεια στρατόπεδα, δεν θα έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από «γόπινγκ» και «ασπρίσματα» για να δείξει η μονάδα «καλό πρόσωπο» όταν παρελάσει η πολυάριθμη πολιτική ηγεσία τους…
Για το υπουργείο Εξωτερικών θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε ότι ο Σταύρος Δήμας δεν είναι ένας άνθρωπος με ευρωπαϊκή εμπειρία ο οποίος δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος από το οποίο προέρχεται εκτελώντας τα καθήκοντά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η αντικατάσταση του Σταύρου Λαμπρινίδη, ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έκατσε ούτε ένα λεπτό, προκαλεί μάλλον αρνητικές εντυπώσεις. Δεν είχε θέση ένας τεχνοκράτης με τη δική του εμπειρία στο κυβερνητικό σχήμα, ένας άνθρωπος του οποίου η δραστηριότητα όσο παρέμεινε υπουργός Εξωτερικών, πως να το κάνουμε, ξεχώρισε; Μάλλον τον «έφαγε» η ανάγκη τήρησης ισορροπιών ανάμεσα στα κόμματα…
Δυστυχώς, η εικόνα που μεταδίδει το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο εξωτερικό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Η πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν αποδείχθηκε παρά ένας συνδυασμός τοποτηρητών που θα ελέγχουν αλλήλους (και φυσικά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να υπονομεύουν αλλήλους), που φυσικά ούτε έργο θα παράξει αλλά και πολύ δύσκολα θα διαχειριστεί έστω και την καθημερινότητα. Αποδεικνύεται ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν ισχύει για τη διατήρηση των δομών του πελατειακού κομματοκρατούμενου κράτους που μας οδήγησε στην άβυσσο.
Ας ελπίσουμε ότι το οικονομικό επιτελείο τουλάχιστον θα μπορέσει να κάνει απερίσπαστο τη δουλειά του, διότι ας μην κρυβόμαστε, τους επόμενους τρεις μήνες το μέλλον της Ευρώπης θα έχει κριθεί είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο…