https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, November 18, 2011

Πικάσο ετών 16



Ηταν μόλις επτά ετών, μαθητής της δευτέρας δημοτικού, όταν παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής σε ιδιωτικό καλλιτεχνικό εργαστήριο και είδε τις δημιουργίες του να βαθμολογούνται με άριστα 10! Στα δεκαπέντε του, αριστούχος μαθητής («κολλημένος» με τον καμβά και τα πινέλα στον ελεύθερο χρόνο του), έβγαλε την πρώτη λυκείου με 19,8! Και στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, σχεδόν έναν μήνα προτού γιορτάσει τα «γλυκά δεκαέξι» του, πήρε ένα... καθαρό 5!


Δεν επρόκειτο, ωστόσο, για το (απογοητευτικό) αποτέλεσμα κάποιας σχολικής εξέτασης, αλλά για τον βαθμό που του άνοιξε την πόρτα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο 16χρονος Μιχάλης Ψαράς, ο μικρός Κύπριος... Πικάσο, όπως τον αποκαλούν οι συμμαθητές, οι φίλοι και οι συγγενείς του στο Καλό Χωριό στην επαρχία Λάρνακας, είναι ο νεαρότερος φοιτητής του ΑΠΘ και ένα «πηγαίο ταλέντο στη ζωγραφική», σύμφωνα με τους καθηγητές και τους γονείς του. Εξάλλου, κυρίως ο πατέρας του, ο Λεόντιος Ψαράς, ήταν εκείνος που τον προέτρεψε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του συμμετέχοντας στις εξετάσεις του Αριστοτελείου που αφορούν «κατόχους απολυτηρίου γυμνασίου, υποψηφίους με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση».

Οπως λέει ο νεαρός Κύπριος, που θαυμάζει τα έργα του Πικάσο, του Ντα Βίντσι, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Μουρ, «ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Απέστειλα στο πανεπιστήμιο το απολυτήριο του γυμνασίου και ένα δείγμα της δουλειάς μου. Τα σχέδιά μου εγκρίθηκαν και ακολούθησαν οι εισιτήριες εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών για υποψηφίους με ιδιαίτερο ταλέντο». Στις συγκεκριμένες εξετάσεις έλαβαν μέρος πάνω από 300 υποψήφιοι και τελικά πέρασαν 128, ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Ψαράς.

Σεμνός, ευγενικός και χαμηλών τόνων, όπως τον περιγράφουν οι καθηγητές του στο Λύκειο «Βεργίνα», ο 16χρονος Κύπριος «Πικάσο» φαίνεται ότι παραμένει... προσγειωμένος, παρά την επιτυχία του. Αν και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι να καθίσει το συντομότερο δυνατό στα έδρανα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΑΠΘ, παράλληλα με τη ζωγραφική και τα εικαστικά ενδιαφέρεται από μικρός για την αρχιτεκτονική. Ομως δεν αναμένεται να... απαντήσει στο δίλημμα «ζωγράφος ή αρχιτέκτονας;» προς το παρόν, τουλάχιστον όχι πριν από τη συμμετοχή του στις Παγκύπριες Εξετάσεις, την ερχόμενη χρονιά.


Ελένη Ευαγγελοδήμου
 .dimokratianews.g