https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, October 22, 2011

ΟΗΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ



Να αντέξουν άλλους έξι μήνες οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες τριών χρόνων, είναι η προσδοκία των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της συνάντησης στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη. Να διατηρηθεί το "μομέντουμ" της διαδικασίας των...
διαπραγματεύσεων για άλλους έξι μήνες,  ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους κυρίους Χριστόφια - Έρογλου στο τέλος του μήνα, είναι η προσδοκία των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα να κατορθώσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ με την ενθάρρυνση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμά ότι δεν πρέπει η διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να πάνε χαμένες οι προσπάθειες τριών ετών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία μέχρι την παραμονή της τελευταίας συνάντησης Χριστόφια - Ερογλου, τα κεφάλαια οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση και εσωτερική ασφάλεια ήταν κατά 99% κλειστά. Για τη διακυβέρνηση υπάρχει σοβαρή υπαναχώρηση του Ντερβίς Ερογλου, την οποία ορισμένοι θεωρούν διαπραγματευτική τακτική, ενώ για το περιουσιακό και το εδαφικό εκτιμάται ότι παρά το αδιέξοδο, μεγαλύτερη εμπλοκή εμπειρογνωμόνων στη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τα εμπόδια.
Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο Μπαν Κι Μουν θα καταγράψει τα κεφάλαια που θεωρεί ότι έχουν κλείσει ή είναι σχεδόν κλειστά και θα ζητήσει συνέχιση των συνομιλιών μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα γίνει νέα συνάντηση. Αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί λύση, θα κηρυχθεί ανάπαυλα για μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Η γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη είναι ότι υπάρχει τουρκική διαβεβαίωση για συνέχιση της διαδικασίας και αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέσει η τουρκική πλευρά τελεσίγραφο για διεθνή διάσκεψη. Ωστόσο δεν αποκλείεται η Άγκυρα να εγείρει θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
http://enpatrais.blogspot.com/2011/10/blog-post_3133.html