https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, October 15, 2011

Ένα παραδομένο νησί παλεύει για να σωθεί από Μια κονσερβοποιία ψαριών

Σκάφη κοντά Lanyu Island Beach 
Είναι το νοτιότερο φυλάκιο της Δημοκρατίας της Κίνας και, είναι ένα μέρος διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο στην Ταϊβάν.

ΟΙ Ταϊβάν  το αποκαλούν Lanyu ή Orchid Island, από το όμορφο λουλούδι που έχει σχεδόν πάρει την εξαφάνιση. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Pongso Δεν Τάο» ή «Νησί του Λαού», στην μητρική τους γλώσσα.
Αυτό το ορεινό νησί, με μοκέτα από πλούσιο τροπικό δάσος, βρίσκεται η φίλοι Yami ή Τάο. Με πληθυσμό μικρότερο από 4.000, η ​​κοινότητα είναι η μικρότερη φυλή Αβοριγίνων της Ταϊβάν.
Οι τουρίστες έχουν έρθει στο νησί από το 1960 για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις όμορφες παραλίες. Αλλά το νησί έχει και ένα σκοτεινό μυστικό? Από το 1980  είναι ένας τόπος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων από  τους τρεις Ταϊβάν αντιδραστήρες, παρά τις διαμαρτυρίες από τους ντόπιους.
Πυρηνική εγκατάσταση αποθήκευσης αποβλήτων στο νησί Lanyu


Η διαδρομή με αεροπλάνο  με έλικα διαρκεί μόνο 20 λεπτά πάνω αντί ενός  πλοίου σε 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) από ασταθής νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Ο πρόεδρος, Syaman Rapongan, είναι ειδικός ελεύθερο δύτη, αλλά και ένας από τους πρώτους ανθρώπους στο νησί για να επιτευχθεί μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
"Οι άνθρωποι Tao είναι διαφορετική από την Ταϊβάν, και είμαστε ακόμα διαφορετικά από τους γηγενείς για την ηπειρωτική Ταϊβάν», εξηγεί ο κ. Rapongan.
Οι άνθρωποι Tao είναι καθόδου Austronesian και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με νησιώτες από τις Φιλιππίνες, και όχι το «mainlanders» από την Ταϊβάν.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική εδώ, καμία ιεραρχία της κοινότητας, ούτε καν μια φυλακή. Lanyu   το νησί έχει ένα κεντρικό δρόμο, που είναι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα, και προσκολλάται κοντά στην βραχώδη  ακτογραμμή.
Τα πυρηνικά απόβλητα από τους αντιδραστήρες της Ταϊβάν διατηρείται σε ένα απομακρυσμένο μέρος του νησιού
Η κηλίδα σε αυτό το ειδυλλιακό, απομακρυσμένο νησί παράδεισος είναι η παρουσία, και η στέγαση 98.000 βαρέλια χαμηλού βαθμού πυρηνικών αποβλήτων από τρία πυρηνικά εργοστάσια της Ταϊβάν.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι κυβερνήτες είχαν πει ότι θα ήταν μια κονσερβοποιία ψαριών. Το 1988, ο κ. Rapongan βοήθησε συλλαλητήριο την υποστήριξη των έξι φυλών στο νησί για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πυρηνικών αποβλήτων.
"Είμαστε πολύ, πολύ θυμωμένος για αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ επικίνδυνο για τις περιοχές μας, για την ιδιοκτησία μας και για το περιβάλλον γύρω από το νησί.
«Εμείς το βλέπουμε ως εθνικό πρόβλημα, διότι (προηγουμένως) η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους Τάο, Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα αφαιρέσει τα απόβλητα από το 2016