Η πρότασή αυτή του Συμβουλίου Βιοηθικής Νάφιλντ, ενός ανεξάρτητου φιλανθρωπικού ταμείου που ειδικεύεται στην ανάλυση της πολιτικής υγείας, χαρακτηρίστηκε «ενδιαφέρουσα» από το Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, όμως άλλοι δεν την υποδέχτηκαν τόσο ευνοϊκά.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να μελετηθεί, ωστόσο η δωρεά οργάνων είναι μια «ανιδιοτελής πράξη» που δεν πρέπει να συνδέεται με οικονομικά οφέλη.
Η οργάνωση φροντίδας ασθενών Patient Concern εξέφρασε το φόβο ότι οι οικογένειες θα πιέσουν τους ασθενείς συγγενείς τους να γίνουν δωρητές προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα της κηδείας.
Με βάση την πρόταση του Συμβουλίου Βιοηθικής, τα έξοδα θα καταβάλλονται μόνο εάν κάποιος που έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει δωρητής πεθάνει κάτω από συνθήκες που να επιτρέπουν τη μεταμόσχευση των οργάνων του.
Σήμερα περίπου 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής και μπορεί να περιμένουν έως και τρία χρόνια μέχρι να βρεθεί ένα κατάλληλο όργανο. Τρεις άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας τη μεταμόσχευση που θα τους σώσει τη ζωή.
Μολονότι 18 εκατομμύρια άτομα έχουν δηλώσει δωρητές οργάνων, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα όργανα είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν μετά το θάνατό τους.