https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, October 04, 2011

Τροφές που προστατεύουν από τη γρίπη και το κρυολόγημα


Μπορεί ο φθινοπωρινός καιρός της Κύπρου να θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι, θα νιώσατε, όμως, ότι ο βραδινός αέρας γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο δροσερός. Καθώς, λοιπόν, οι ψηλές θερμοκρασίες πέφτουν, είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αρρώστιες της εποχής. Στη συνέχεια του άρθρου διαβάστε για τις τροφές που μας προστατεύουν από τη γρίπη και το κρυολόγημα.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επειδή ωστόσο δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα, τη λαμβάνουμε μέσω των τροφών. Φροντίστε να τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή και χυμούς, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μάγκο, παπάγια αλλά και ακτινίδιο, φράουλες, μούρα και πεπόνι.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι σπόροι κολοκύθας, οι σαρδέλες, αλλά και το βοδινό κρέας, τα αβγά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Νερό και άλλα ροφήματα
Αποφύγετε την αφυδάτωση του οργανισμού πίνοντας άφθονα υγρά, όπως νερό, αραιωμένους χυμούς λαχανικών και τσάι από βότανα. Τα ζεστά ροφήματα με μέλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον πονόλαιμο. Θυμηθείτε επίσης να μην κάνετε υπερκατανάλωση σε καφεΐνη και να αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς αυτό πρήζει τους βρογχικούς σας σωλήνες.
Σκόρδο και κρεμμύδι
Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά το μάσημα μιας ωμής σκελίδας σκόρδου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα του οργανισμού, ενώ μπορεί παράλληλα να ρίξει την πίεση. Η δράση της αυτή οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αλικίνη. Προσθέστε ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας. Και μια τελευταία συμβουλή: ζεσταίνοντας πρώτα το σκόρδο στον φούρνο μικροκυμάτων, η αλικίνη διατηρείται καλύτερα.

Να θυμάστε, τέλος, ότι οι πικάντικες τροφές μπορούν να σας καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες!
http://www.offsite.com.cy/