https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Sunday, October 23, 2011

23/10/11 ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Τουρκία μετά το σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι την επαρχία Βαν. Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1.000. Στις πόλεις ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν καταρρεύσει, ενώ στις πιο ορεινές περιοχές υπάρχουν φόβοι πως χωριά ολόκληρα έχουν σβηστεί από το χάρτη. Το 1976 στην ίδια περιοχή φονικός σεισμός είχε προκαλέσει το θάνατο 4.000 ανθρώπων.
Το επίκεντρο του σεισμού των 7,3 Ρίχτερ εντοπίστηκε 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βαν, μιας πόλης 390.000 κατοίκων, στην νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν. Κτίρια σε μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι δραματική... Τα σωστικά συνεργεία δεν επαρκούν. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 45 ισοπεδωμένα κτίρια...άγνωστος είναι ο αριθμός των παγιδευμένων.
Δεδομένου του μεγέθους του σεισμού, της απόστασης της πόλης από το επίκεντρο και του εστιακού βάθους, οι ειδικοί από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο βαν της Κωνσταντινούπολης, έκαναν λόγο 500 με 1.000 νεκρούς, χωρίς να αποκλείουν ο αριθμός των θυμάτων να είναι ακόμη μεγαλύτερος.Τα τουρκικά δίκτυα μεταδίδουν πως έχουν καταρρεύσει δεκάδες κτίρια στην ευρύτερη περιοχή που έπληξε ο εγκέλαδος. Τις μεγαλύτερες καταστροφές έχει υποστεί η πόλη Ερσις, στα ορεινά της επαρχίας Βαν. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάϊ, επιβεβαίωσε πως περισσότερα από 30 κτίρια έχουν γκρεμιστεί στο Ερσις, ανέφερε όμως πως ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για το χωριό Ταμπανλί, που βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο του σεισμού.
Με γυμνά χέρια σκάβουν οι κάτοικοι, δίπλα δίπλα με τους διασώστες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Κάθε απεγκλωβισμός είναι μια αχτίδα ελπίδας, κάθε ώρα που περνάει παρατείνει την αγωνία.
Με C-130, διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια φθάνουν στην περιοχή για να συνδράμουν στο υπεράνθρωπο έργο του εντοπισμού και της διάσωσης των επιζώντων. Στο Βαν έφτασε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να συντονίσει την επιχείρηση. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, η Άγκυρα όμως απέρριψε την προσφορά αυτή.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι έλληνες σεισμολόγοι, αναφέροντας πως δεν συντρέχει κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω του σεισμού στη γειτονική χώρα. Ακριβέστερα το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη διακλάδωση δυο τεράστιων ενεργών τεκτονικών ρηγμάτων. Αυτό της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εισέρχεται μέχρι το Αιγαίο και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που καταλήγει στο Κυπριακό τόξο.