Νέα επαναστατική μέθοδος μετατρέπει οργανικές ύλες σε πλαστικό
H ανακύκλωση της φλούδας των πορτοκαλιών μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία πολλών αντικειμένων Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης με την οποία διάφορες οργανικές ύλες (π.χ φλούδες φρούτων, άχυρα κ.α) μετατρέπονται σε χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων ή σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα, σε φίλτρα καθαρισμού νερού.
Μικροκυματική ανακύκλωση
Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανακύκλωσης. Η μέθοδος βασίζεται σε υψηλής ενέργειας μικροκύματα τα οποία διασπούν τα «σκληρά» μόρια της φυτικής ύλης (κυτταρίνη) με τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερώνονται ασταθή αέρια που συλλέγονται και διϋλίζονται μέσα σε ένα υγρό προϊόν.
Οι βιοδιασπώμενες χημικές ουσίες που παράγονται από αυτή την διεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων, φίλτρων νερού και γενικότερα ως συστατικά καθαρισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος έχει πολύ υψηλή αποδοτικότητα που αγγίζει το 90% και μπορεί να αξιοποιήσει πολλά είδη οργανικών υλών από φλούδες φρούτων (και κάθε είδους φυτικά «απόβλητα») μέχρι και άχυρα ή υπολείμματα κόκκων καφέ.
Η εφαρμογή
Οι ερευνητές αποφάσισαν να χτίσουν οι ίδιοι μια μικρής κλίμακας εγκατάσταση που θα μπορεί να ανακυκλώνει μερικές δεκάδες κιλά οργανικής ύλης ανά ώρα ώστε να αποδείξουν ότι η μέθοδος τους είναι λειτουργική και αξιόπιστη.
Ίδρυσαν μάλιστα μια εταιρία, την Orange Peel Exploitation Company στην οποία μετέχουν και συνεργάτες τους από την Βραζιλία και την Ισπανία. Το μίνι εργοστάσιο που θα δημιουργήσουν θα ανακυκλώνει τις φλούδες από τα πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες παρασκευής χυμών στις δύο χώρες.
«Το 50% κάθε πορτοκαλιού που στρίβεται για να γίνει ένας χυμός τελικά δεν χρησιμοποιείται και καταλήγει ως υπόλειμμα. Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε χρήσιμες χημικές ουσίες από την φλούδα του πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας μικροκύματα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική περίπτωση αφού υπάρχουν σ' αυτήν μεγάλες ποσότητες χρήσιμων πτητικών αερίων. Σε χώρες μεγάλης παραγωγής χυμών πορτοκαλιού, όπως η Βραζιλία, δημιουργούνται εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων πορτοκαλιών που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν» αναφέρει ο καθηγητής Τζεημς Κλαρκ, καθηγητής «πράσινης» χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.