Τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων έδειξαν ότι μια κολλώδης ουσία, που μοιάζει με αίμα, από το είδος πασχαλίτσας harlequin, μπορούσε να «σκοτώσει» τα μικρόβια της φυματίωσης, του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA καθώς και του παρασίτου της ελονοσίας.
Γερμανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Würzburg δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.
Το συγκεκριμένο είδος «μετανάστευσε» στη Βρετανία το 2005 μέσω φυτών ή φορτηγών και από τότε έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από το Essex μέχρι το Orkney.
Είναι πιο μεγάλη και πιο επιθετική από τα υπόλοιπα 46 είδη και δεν έχει καμία ανατολή να «φάει» τα υπόλοιπα όταν ξεμένει από φαγητό.
Μάλιστα, δε φοβάται να τσιμπήσει μέχρι και ανθρώπους, ενώ το δάγκωμά της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς απελευθερώνει ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών από τις αρθρώσεις της όταν νιώσει απειλή.
Μάλιστα, οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται για τη βαφή επίπλων και είναι γνωστές ως «reflex blood».
Οι εργαστηριακές αυτές μελέτες έδειξαν ότι το «κοκτέιλ» αυτό είναι και ένα ισχυρό αντιβιοτικό, καθώς «καταπολέμησε» 12 τύπους βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E coli, του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA και του μικροβίου της φυματίωσης.
| |