Η Ανω Βουλή ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης κατασκευής νέων μονάδων
Το Εθνικό Συμβούλιο, η Κάτω Βουλή, είχε ήδη ψηφίσει προς την ίδια κατεύθυνση, στις 8 Ιουνίου. Τα μέλη της είχαν εγκρίνει τα σχέδια που παρουσίασε η ελβετική κυβέρνηση για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας από το 2034, ανοίγοντας το δρόμο για μια μακρά πολιτική διαδικασία.
Μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Άνω Βουλή, ο φάκελος θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή για έγκριση της εκδοχής που υιοθετήθηκε, γεγονός που δείχνει ότι καμία τεχνολογία δεν θα είναι απαγορευμένη.
Εκτός από τα μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, το κείμενο που ψηφίστηκε από την Άνω Βουλή απαιτεί τη συνέχιση της έρευνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Ανάμεσα στις προτάσεις που ψηφίστηκαν, η πιο σημαντική ήταν εκείνη του κεντρώου βουλευτή Ρομπέρτο Σμιτ, ο οποίος πρότεινε να μην χορηγείται πλέον καμία άδεια για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε με 101 ψήφους, ενώ 54 βουλευτές ψήφισαν κατά και 36 απείχαν.
Η Συνομοσπονδία Ελβετικών Επιχειρήσεων (Economiesuisse), είχε εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «μία πρώτη κοινοβουλευτική απόφαση σε μία μακρά πολιτική διαδικασία».
Η Συνομοσπονδία έχει σήμερα πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες, που όλοι βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση στα τέλη Μαΐου, ο αντιδραστήρας Beznau Ι θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο το 2019, του Beznau ΙΙ και του Muehleberg το 2022, του Goesgen το 2029 και του Leibstadt το 2034.