https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Sunday, June 05, 2011

Υποθήκες και «τοποτηρητές» για τα νέα δάνεια


Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, υποθήκες και «τοποτηρητές» της τρόικας στα υπουργεία φέρνει η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σαν «βόμβα» έσκασε η αποκάλυψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ότι οι δανειστές μας έχουν βάλει στο τραπέζι των...
 συζητήσεων και τη λύση της υποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων για να τη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Ρομπάϊ το θέμα αυτό συζητείται στους κόλπους της Ε.Ε, της Ε.Κ.Τ και του Δ.Ν.Τ χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της τρόικας Πόουλ Τόμσεν υπερασπίστηκε το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και υυπογράμμις εότι πηγαίνει καλύτερα «απ’ ό,τι νομίζουν μερικοί». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα άφησε όμως νέες αιχμές για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το θέμα της φοροδιαφυγής θέτει και ο αρμόδιος επίτροπος επί των Οικονομικών Όλι Ρεν δηλώνοντας πάντως την ετοιμότητα των Βρυξελλών για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύουν τα σενάρια για τοποθέτηση «τοποτηρητών» σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης που θα σηκώσουν το βάρος υλοποίησης των νέων μέτρων.

Απολύσεις στο δημόσιο – Λουκέτα σε ΔΕΚΟ – «Μαχαίρι» στα επιδόματα

Τα πιο σκληρά μέτρα από την στιγμή που η χώρα μας μπήκε στον μηχανισμό στήριξης περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το κοινό ανακοινωθέν της Τρόικας περιγράφει τα μέτρα που θα ανακοινώσει αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απολύσεις στο δημόσιο, λουκέτο σε ΔΕΚΟ, μαχαίρι στα επιδόματα, μείωση του αφορολόγητου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης και εστιατορίου.

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων:

• Σημαντική μείωση της απασχόλησης - απολύσεις στο δημόσιο τομέα
• Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων
• Εξορθολογισμό των επιδομάτων
• Μείωση των φοροαπαλλαγών – Αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Εξετάζεται να καθιερωθεί διαφορετικό αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά αυτό θα κριθεί από το αν είναι συνταγματικά ορθό.
• Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης. Ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων θα μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή.
• Αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Αυτό θα γίνει με μείωση του αφορολόγητου ποσού στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο είναι σήμερα 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ.
• Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
• Επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά
• Εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
• Αύξησητων τελών κυκλοφορίας
• Αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα
• Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο
•Αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων:

• Συστήνεται φορέας ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση
• Δόθηκε ο κατάλογος με τα περιουσιακά στοιχεία προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ
• Τίθενται ενδιάμεσοι στόχοι κάθε τρεις μήνες και στο τέλος του χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση

«Παραμένει υγιής ο τραπεζικός τομέας»

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την τρόικα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά».

Περαιτέρω πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η τρόικα στην ανακοίνωση της και υπογραμμίζει ότι «Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί

real.gr