Απαξιωτική αναφορά στους "αγανακτισμένους" πολίτες κάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Κάνει λόγο για "μόδα των τεχνολογιών" και "ανώδυνη εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική"
Την ώρα που όλο και περισσότεροι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους ειρηνικά και ανανεώνουν καθημερινά το ραντεβού τους στις πλατείες, ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται να θεωρεί ασήμαντο αυτό που συμβαίνει στη χώρα εδώ και τέσσερις ημέρες.
Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" αναφέρεται απαξιωτικά στο κίνημα των "Αγανακτισμένων" πολιτών το οποίο σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Ερωτηθείς σχετικά απαντά ότι "Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινηματος όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους, που ακολουθούν τη μόδα των τεχνολογιών δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook", καθώς φαίνεται ότι οι "Αγανακτισμένοι" πολίτες δεν τον ανησυχούν ιδιαίτερα.
"Τα εύκολα όχι πολλές φορές ενώνουν πιο άνετα, απ' ό'τι τα πολύ πιο δύσκολα ναι" λέει ο Θεόδωρος Πάγκαλος και συνεχίζει: "δείτε την Αίγυπτο. Που οδήγησε το κίνημα του Facebook; Στην εδραίωση σκληρού στρατιωτικού ελέγχου στη χώρα. Κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα σε μια οργή, δύο πράγματα μπορεί να προσφέρουν. Είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθ' εαυτήν, είτε ανοίγουν το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες".
Ο κ. Πάγκαλος καταλήγει λέγοντας ότι πολιτικό κίνημα θα σχηματιστεί όταν στο πανό, δεν βλέπουμε μια διαρκή άρνηση όπου τεράστια όχι δεσπόζουν και καταπίνουν τα πάντα, αλλά όταν δούμε μια ιδέα, για την οποία αξίζει κάποιος να κάνει θυσίες.
Να ψηφίσουν τώρα νέο εκλογικό νόμο
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, καλεί τη ΝΔ να ψηφίσει εδώ και τώρα νέο εκλογικό νόμο που να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση.
"Με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο", τονίζει ο κ. Πάγκαλος, "θα πάμε σε ακυβερνησία που σημαίνει πως την επομένη των εκλογών το δημόσιο δεν θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις, ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο", τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά δηλώνει πως "αν θέλει πραγματικά να αμφισβητήσει τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης, τότε να ψηφίσουμε νέο εκλογικό νόμο που να ισχύσει άμεσα και να εγγυάται ότι το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση."
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ο κ. Πάγκαλος, αναφέρει πως σε καμία περίπτωση η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να αφεθεί σε πρόσωπα ή θεσμούς που δεν έχουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, αν και παραδέχεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τέτοια στελέχη είναι χρήσιμα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτίθεται σε όσους προτάσσουν σενάρια για επιστροφή στη δραχμή, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μας πήγαινε στο χειμώνα του 41.
" Μόνο οι μαυραγορίτες θα πλουτίσουν και αυτοί είναι που διακινούν αυτά τα σενάρια", δηλώνει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχουν Έλληνες που έχουν ποντάρει τα λεφτά τους στην καταστροφή της χώρας.
Ο Πεταλωτής αδειάζει Πάγκαλο
Την αντίθεσή του με τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου εναντίον των "Αγανακτισμένων" εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπός δήλωσε: "Ας μη ξεχνάμε ότι συγκεκριμένες ιδεολογίες, στο Πολυτεχνείο, θεωρούσαν ότι αυτό το κίνημα, τότε, ήταν προβοκατόρικο. Και εδώ, αν και θα κατηγορηθώ εγώ για προβοκάτορας τώρα, γνωρίζουμε ότι η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, τότε, χαρακτήριζε προβοκάτορες αυτούς οι οποίοι ήταν στο Πολυτεχνείο. Άρα θέλω να πω ότι ακόμη και με ενθουσιασμό χαρακτηριστικό, αυτών των εκδηλώσεων, μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω και φυσικά θεωρώ ότι αυτό που γίνεται, στο βαθμό που είναι ..........
αυθόρμητο βέβαια, δείχνει πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες του κόσμου σήμερα".
Ερωτώμενος μάλιστα, αν συμμερίζεται την έκφραση Πάγκαλου περί μόδας των Νέων Τεχνολογιών και κινημάτων χωρίς ιδεολογία απάντησε ξεκάθαρα ότι "Όχι, εγώ πιστεύω ότι έχει ιδεολογία. Ακόμα και η μόδα των Νέων Τεχνολογιών, είναι μια ιδεολογία. Το τι σήμαινε μέχρι τώρα ιδεολογία, με την κλασική έννοια του όρου, την είδαμε. Και είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είτε ήταν κάποτε πολύ ιδεολόγοι που κατήντησαν να είναι, ή πίσω από τις δήθεν σκληρές ιδεολογίες, με την κλασική έννοια του όρου, τι κρυβόταν ή τι κρύβεται –υπό την έννοια, δεν εννοώ των μεγάλων συμφερόντων- αλλά ότι κάποιοι τις χρησιμοποιούν τις ιδεολογίες για να έχουν άλλου είδους προβολές, άλλου είδους τοποθέτηση στα πολιτικά πράγματα".
Ωστόσο θέλησε να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του λέγοντας πως "Εκείνο όμως που λέει ο κύριος Πάγκαλο και νομίζω ότι αξίζει να το δούμε, είναι ότι μια συνεχής άρνηση δεν βγάζει πουθενά και κυρίως όταν αυτή η άρνηση δεν εκφράζεται όταν και όπως πρέπει".