https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, May 27, 2011

Η πλατεία θα είναι γεμάτη και σήμερα

Η πλατεία θα είναι γεμάτη και σήμερα 
Σκηνές στην πλατεία Συντάγματος προστέθηκαν στο σκηνικό των καθημερινών διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων» που έδωσαν και χθες το «παρών» έξω από τη Βουλή.

Νέο κάλεσμα απευθύνεται και για σήμερα το απόγευμα ενώ οι «Αγανακτισμένοι» λένε πως η παρουσία τους στο δρόμο θα είναι καθημερινή.

Για δεύτερη μέρα χθες και αψηφώντας τη βροχή χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στο Σύνταγμα και πολλές άλλες πόλεις αντιδρώντας ειρηνικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Βάζει φωτιά στη συναίνεση ο Κ. Καραμανλής
Εναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο βρήκαν οι υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής» στη ΝΔ... Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος μέσω συνεργατών του παρενέβη στο θέμα της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στηρίζοντας ουσιαστικά τη στρατηγική του «όχι» στη συναίνεση που πρόκειται να ζητηθεί σήμερα από τον κ. Σαμαρά.

«Σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του», τόνισαν χθες οι στενοί του συνεργάτες, στέλνοντας έτσι μήνυμα τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και στον πρωθυπουργό.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Καραμανλή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», αιφνιδίασε βουλευτές του κόμματός του, καθώς κατά το παρελθόν είχε επιδείξει μετριοπάθεια και ήταν -ως πρωθυπουργός- υπέρμαχος της συναίνεσης. Τα ίδια πρόσωπα απέρριπταν το ενδεχόμενο η τοποθέτηση αυτή να είναι προϊόν συνεννόησης του ιδίου με τον κ. Σαμαρά, καθώς οι δύο πολιτικοί έχουν πολύ καιρό να συναντηθούν και να μιλήσουν πολιτικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει με την κίνηση και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς όμως να είναι γνώστης της συνολικής στρατηγικής. Πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά μαζί του σημειώνουν ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά σημειώνει ότι το πρόβλημα το έχει ο κ. Παπανδρέου, οποίος παρά το ότι έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δείξει -εφόσον τις προκηρύξει- ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Από κοινού επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα προτείνει ο πρωθυπουργός;
Με τη χώρα στα πρόθυρα της καταβαράθρωσης η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποκτά καθοριστική σημασία καθώς το αποτέλεσμα της -όποιο κι αν είναι αυτό- θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, το πολιτικό σύστημα την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ρίσκο που πήρε ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Μαραθώνιες συσκέψεις μέχρι αργά τα μεσάνυχτα είχαν τα επιτελεία και της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται με ατζέντα συναίνεσης και ακόμα και σήμερα το πρωί οι επιτελείς του επέμεναν ότι δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές αλλά ούτε να θέσει θέμα συγκυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι βέβαια ποια θα είναι η κίνηση του πρωθυπουργού ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την σύσκεψη , αν δεν πάρει -και αυτό δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες- την πολυπόθητη συναίνεση. Ο Α. Σαμαράς ,ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της σύσκεψης, προσέρχεται όπως βεβαιώνουν όλες οι πληροφορίες αποφασισμένος να μην μετακινηθεί από την γραμμή του «δεν θα συναινέσω στο λάθος και την καταστροφή της χώρας».

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει αν η καταστροφή επέρχεται έτσι κι αλλιώς…. Ο πρόεδρος της ΝΔ παράλληλα απορρίπτει ,όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, κάθε «εξωθεσμική λύση», δηλαδή κυβερνήσεις συνεργασίας ή κυβερνήσεις προσωπικοτήτων.

Επιμένει δε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου .Και ακριβώς στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ίσως κρύβεται η καθοριστική κίνηση Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συζήτησε αν και καμιά πληροφορία δεν βεβαιώνει για το τι αποφάσισε, να προτείνει στον Α .Σαμαρά από κοινού επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και κοινή γραμμή στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Αν τελικά έχει προκριθεί αυτή η πρόταση τότε σαφώς θα πρόκειται για μια πρόταση… έμμεσης συγκυβέρνησης. Όπως πάντως τόνιζε χθες βράδυ κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «και το ρίσκο αλλά και η ευθύνη όλων και του ίδιου του πρωθυπουργού που είχε την πρωτοβουλία δεν είναι μεγάλη. Είναι καθοριστική».
 
Τελικά Παπανδρέου και Τσίπρας έχουν... κοινά σημεία
Τελικά Παπανδρέου και Τσίπρας έχουν κοινά σημεία, όπως φάνηκε από την σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μεγάρο.

Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες της αίθουσας όπου διεξάγεται το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ενδιαφέρον για το iPad 2 του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε στον κ. Τσίπρα πως λειτουργεί και στη συνέχεια οι δύο τους μπήκαν στην αίθουσα και ξεκίνησε η συνεδρίαση.