https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, May 26, 2011

«Αγανακτισμένοι»

«Αγανάκτησαν» και οι πανεπιστημιακοί

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών καλεί σε εκδήλωση ενάντια στην κρίση

Βαδίζοντας στα… χνάρια των χιλιάδων «αγανακτισμένων» πολιτών που συγκεντρώθηκαν χτες σε δεκάδες πλατείες της χώρας, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αναλαμβάνουν «πρωτοβουλία για την αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στα μέτρα που λαμβάνονται ερήμην μας» με μότο « ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση».


Η πρωτοβουλία ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καλεί σε μεγάλη εκδήλωση έξω από το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας του στο χώρο των Προπυλαίων, στις 7 το απόγευμα της 31ης Μαΐου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.


Έστειλαν το μήνυμα οι «Αγανακτισμένοι»

ΝΔ: «Το πιο ενδιαφέρον είναι πως είναι ακηδεμόνευτες οι κινητοποιήσεις»

Αμηχανία επικρατεί στα πολιτικά κόμματα καθώς οι χθεσινές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων ήταν μαζικότατες και κυρίως εξαπλωμένες σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Τα κομματικά επιτελεία, οχυρωμένα χρόνια τώρα πίσω από λογικές που ήθελαν ακόμα και την διαμαρτυρία καθοδηγούμενη, είναι ανίκανα και να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν. Γεγονός είναι πάντως ότι οι «Αγανακτισμένοι» πέτυχαν ήδη κάτι πολύ σημαντικό. Να τρομάζουν όσους εξακολουθούν να δρουν με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Ολιγόλογη αλλά στην σωστή κατεύθυνση ήταν σήμερα η αντίδραση της ΝΔ απέναντι στο κίνημα των «Αγανακτισμένων». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε με έμφαση το ακηδεμόνευτο του κινήματος σημειώνοντας: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις αυτές. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως είναι ακηδεμόνευτες. Και ελπίζουμε να παραμείνουν έτσι».

Δεν είχαν ίντερνετ στην πλατεία Συντάγματος

Όπως λένε πολλοί από τους διαδηλωτές

Η μεγαλύτερη ειρηνική συγκέντρωση που διοργανώθηκε μέσα από το διαδίκτυο έμεινε χωρίς… διαδίκτυο καθώς όπως διαπίστωσαν πολλοί από τους διαδηλωτές δεν ήταν δυνατόν να συνδεθούν με το free internet της πλατείας Συντάγματος την ώρα της μεγάλης προσέλευσης.

Για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο -πιθανότατα λόγο συμφόρησης- το δίκτυο δε λειτουργούσε γεγονός που προκάλεσε δυσθυμία στους διαδηλωτές οι οποίοι δε μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικά τα σενάρια που ακούστηκαν ήταν πολλά…

El Pais: Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πέρασε τα σύνορα

Αφιέρωμα στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας

«Το κίνημα των "Αγανακτισμένων" της Ισπανίας πέρασε τα σύνορα», αναφέρει σε δημοσίευμα της η El Pais. Η ισπανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στις χθεσινές συγκεντρώσεις χιλιάδων Ελλήνων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι Ισπανοί από την Puerto del Sol - που είχαν προτρέψει τους Έλληνες να ξυπνήσουν - επικροτούν τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. Στην πλατεία Συντάγματος αναρτήθηκε και πανό στα ισπανικά με το σύνθημα: «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγετε». Η εφημερίδα αναφέρει ότι κέντρο της Αθήνας συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 7.000 πολίτες διαδηλώνοντας κατά των περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση.


Χιλιάδες άνθρωποι, μία φωνή

Συγκέντρωση-ορόσημο με 50.000 πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Όσοι δεν ήταν χθες στο Σύνταγμα και άλλες πόλεις όπου διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις «Αγανακτισμένων» μπορούν να πάρουν από τις φωτογραφίες και τα βίντεο μία γεύση από όσα έγιναν. Οι υπόλοιποι απλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ την ατμόσφαιρα και το κλίμα μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών και το μήνυμα που εστάλη με μία φωνή και τρόπο εκκωφαντικό. 

Η έκφραση «άνθρωποι όλων των ηλικιών» έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πολύ για να περιγράψει τη χθεσινή διαδήλωση. Μωρά σε καρότσια, παιδιά στο χέρι του μπαμπά, νεαροί με την παρέα τους, φοιτητές με τους φίλους τους, τριαντάρηδες με τους συναδέλφους τους, ηλικιωμένοι με το μπαστούνι τους, ήταν όλοι εκεί. Ή αλλιώς, για να ξεφύγουμε από τον ηλικιακό προσδιορισμό, όλοι εκείνοι που «αγανακτούν», όλοι εκείνοι που «αγανάκτησαν» και όλοι εκείνοι που «θα αγανακτήσουν» (ακόμα κι αν δεν το ξέρουν ακόμα, γιατί είναι πολύ μικροί...).

Πολλές φορές ακούστηκε το σύνθημα «κλέφτες-κλέφτες» και «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από' δω», «Μαδρίτη-Αθήνα, ίδια οργή και πείνα», ενώ πολλοί έλεγαν μεταξύ τους «Ισπανοί, ξυπνήσαμε», απαντώντας στο σύνθημα που λέγεται πως ακούστηκε στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ «Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες».

Η μεγάλη αγωνία των διαδηλωτών ήταν πρώτα απ' όλα η κίνηση να μην «καπελωθεί» από κανέναν. Να μείνει ανεξάρτητη, ακομμάτιστη αλλά απολύτως πολιτικοποιημένη η φωνή που ένωσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 50.000 πολίτες να δίνουν το «παρών».

Το δεύτερο ζητούμενο, η διαδήλωση να διατηρήσει τον ειρηνικό της χαρακτήρα. Κάτι που επίσης λεγόταν πολύ χθες μεταξύ των διαδηλωτών καθώς, όπως έλεγαν, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε».

Η αστυνομία ήταν παρούσα στη διαδήλωση. Αλλά ήταν εμφανές πως από την πλευρά των διαδηλωτών δεν υπήρχε καμία πρόθεση να χρειαστεί η παρέμβασή της. Έτσι, κάποια στιγμή οι αστυνομικοί κατέβασαν τις ασπίδες και τις μάσκες και στάθηκαν απλά κοιτώντας την πρωτοφανή κινητοποίηση.

Χαρακτηριστικό του πόσο διαφορετική ήταν η ατμόσφαιρα στη χθεσινή συγκέντρωση είναι και το γεγονός ότι κεντρικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, εν αντιθέσει με πολλές άλλες φορές, κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές.

Καθόλου τυχαίο δεν θεωρούν οι διαδηλωτές πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν σήμα στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Γι' αυτό και παρότρυναν ο ένας τον άλλο να «ανεβάσουν» φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να κατέβουν κι άλλοι στο κέντρο και να δουν όλοι πόσο μαζική ήταν η εκδήλωση των «Αγανακτισμένων».

Ήταν το χθεσινό ένα «πυροτέχνημα», όπως είπαν κάποιοι; Ήταν μήπως «μόνο η αρχή», όπως είπαν κάποιοι άλλοι;

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως σήμερα διοργανώνεται και πάλι μέσω των κοινωνικών δικτύων νέα συγκέντρωση το απόγευμα στο Σύνταγμα και σε κεντρικά σημεία άλλων πόλεων. Οι «Αγανακτισμένοι» ενώνουν και πάλι τη φωνή τους και με το δικό τους τρόπο λένε ένα μεγάλο «φτάνει πια».