ΝΑΤΟ: Λυπούμαστε για τα θύματα - Δεν στοχοποιούμε πολίτες αλλά στρατιωτικές θέσεις
Τα ερείπεια της κατοικίας του Καντάφι, όπου βρήκε τον θάνατο ο μικρότερος γιός του μετά από νατοϊκό βομβαρδισμό
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, αλλά ο νεώτερος από τους γιούς του ο Σαίφ αλ - Άραμπ και τρία από τα εγγόνια του, έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.Ο συνταγματάρχης Καντάφι ήταν και ο ίδιος μέσα στο κτίριο που χτυπήθηκε από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, χωρίς, ωστόσο, να τραυματιστεί, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο οίκημα, όπου βρήκαν το θάνατο τα μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη, το οποίο είχε βληθεί από τουλάχιστον τρεις πυραύλους. Η οροφή του κτιρίου έχει καταρρεύσει σε πολλά σημεία.
Μετά την επίθεση αυτή, η Λιβύη κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι «εφαρμόζει τον νόμο της ζούγκλας».
«Αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι ο νόμος της ζούγκλας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.
«Νομίζουμε ότι τώρα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστική επιχείρηση και προστασία πολιτών».
Αναφορές από τη Βεγγάζη κάνουν λόγο για πανηγυρισμούς με κορναρίσματα και πυροβολισμούς στον αέρα, από τους αντικαθεστωτικούς, μόλις γνωστοποιήθηκε η είδηση της Νατοϊκής επιδρομής.
«Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, μέχρις ενός, αν είναι αυτό που μας απομένει» είπε ο Μούσα Ιμπραίμ και συμπλήρωσε «ο ηγέτης μας χθες προσέφερε ειρήνη στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ σήμερα μας απάντησε».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο νεότερος γιος του Καντάφι, Σαίφ, ήταν πολίτης και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. 'Ηταν 29 ετών και σπούδαζε στη Γερμανία.
ΝΑΤΟ: «Δεν στοχεύουμε τον Καντάφι»
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι, ή τον ίδιο.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, Καναδός υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ότι ένας από τους στόχους της πυραυλικής επιδρομής των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα στρατηγείο των δυνάμεων του καθεστώτος στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά διέψευσε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη.
«Το ΝΑΤΟ συνεχίζοντας την τακτική των χτυπημάτων ακριβείας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, έπληξε με πυραύλους κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στη συνοικία Μπαμπ αλ-Αζίζιγια» ανέφερε ο διοικητής των Νατοϊκών επιχειρήσεων.
«Όλοι οι στόχοι των επιδρομών είναι διαπιστωμένα στρατιωτικοί, δεν χτυπάμε πολίτες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Μπουσάρντ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι.
«Λυπούμαστε ειλικρινά για κάθε θύμα αυτής της σύγκρουσης» σημείωσε.
Διχασμένη η διεθνής κοινότητα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι κατά τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας από τους γιους του Καντάφι, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν στοχεύει «συγκεκριμένα άτομα» κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λιβύη.
«Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας είναι απολύτως σαφής. Είναι σύμφωνη με την απόφαση 1973 του ΟΗΕ και αφορά την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, στοχεύοντας την πολεμική μηχανή του Καντάφι, δηλαδή άρματα και πολυβόλα, εκτοξευτές πυραύλων αλλά επίσης και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου» είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, μέσω του βουλευτή, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, τόνισε ότι η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη αποτελεί απόδειξη ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν προστατεύει τους πολίτες.
«Είναι μια σαφής επιβεβαίωση ότι η αντιλιβυκή συμμαχία κάνει αδιακρίτως χρήση βίας», είπε ο βουλευτής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επικρίνει τις δυτικές χώρες για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια που θέτει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία στοχεύει στην προστασία των αμάχων.