Ένας στους πέντε κατοίκους δεν είναι Φινλανδικής καταγωγής
Οι γηγενείς Φινλανδοί έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα προάστια της ευρύτερης περιοχής του Ελσίνκι, όπου το ποσοστό των γεννημένων στο εξωτερικό κατοίκων αυξάνεται. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια απότομη αύξηση των κατοίκων που μιλούν άλλες γλώσσες πλην της φινλανδικής και της σουηδικής.
Στον τομέα Suvela του Espoo το ποσοστό των ανθρώπων που μιλούν ξένες γλώσσες έχει αυξηθεί από το 7,6 τοις εκατό που ήταν το 2000, στο 20,7 τοις εκατό το 2009!
Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «λευκή αποδημία» για τη διαδικασία κατά την οποία το ποσοστό των μειονοτήτων σε μια γειτονιά μεγαλώνει μέσω της μετανάστευσης και των γεννήσεων σε βάρος του εν λόγω του αυτόχθονος πληθυσμού που ξεκινάει να φεύγει μακριά από αυτές τις περιοχές.
Στην έρευνά της για τη διδακτορική της διατριβής, η Katja Vilkama (φωτο) έχει σπουδάσει στατιστική για τη μετανάστευση, η οποία δείχνει ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις μεταναστών σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι - Suvela στο Espoo, Länsimäki στη Vantaa, και Kallahti στο Ελσίνκι, και πολλές άλλες.
Ωστόσο, η τάση είναι στα πρώτα της στάδια στη Φινλανδία. Η Valkama σημειώνει ότι στη Σουηδία υπάρχουν αστικά προάστια κατά την οποία ο γηγενής σουηδικός πληθυσμός αποτελεί πλέον μια μικρή μειοψηφία.
Η γεωγράφος πόλεων Venla Bernelius λέει ότι η ίδια διαδικασία που έλαβε χώρα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη Φινλανδία. Ένα προηγούμενο χαμηλό επίπεδο της μετανάστευσης, σε συνδυασμό με σχετικά μικρές εισοδηματικές ανισότητες έχει καθυστερήσει το φαινόμενο.
«Η κατεύθυνση φαίνεται σαφής. Η διαφοροποίηση αυξάνεται όλη την ώρα».
Οι εμπειρίες από άλλα μέρη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η διαδικασία της εθνικής διαφοροποίησης. Η Bernelius λέει ότι ο καιρός για δράση είναι τώρα.
Προς το παρόν, οι συνθήκες στα φινλανδικά προάστια δεν μοιάζουν με αυτές των παραγκουπόλεων ή των γκέτο σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, ο Matti Kortteinen, καθηγητής της αστικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, λέει ότι η απομόνωση από το σύνολο του πληθυσμού καθιστά δυσκολότερη για τους μετανάστες την διαδικασία προσαρμογής στην φινλανδική κοινωνία.
«Η ανάπτυξη βλάπτει τους ανθρώπους της γενικής ευημερίας», λέει ο Kortteinen.
Ένας λόγος για την τάση είναι ότι οι μετανάστες συχνά καταλήγουν να ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλές εργατικές κατοικίες. Πολλοί Φινλανδοί που είναι μακροχρόνια άνεργοι ζουν επίσης σε αυτές τις περιοχές.
«Το θέμα δεν αφορά μόνο την εθνοτική διαφοροποίηση. Οι Φιλανδοί που ζουν στις δυσμενέστερες συνθήκες και οι μετανάστες που ζουν στις δυσμενέστερες συνθήκες ζουν σε απομονωμένα προάστια», λέει ο Bernelius.
"Τα άτομα με υψηλά εισοδήματα και με οικογένειες όπου οι γονείς εργάζονται αισθάνονται ανασφαλείς σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας», λέει ο Kortteinen βάσει της έρευνας που έχει κάνει με την Dr. Mari Vaattovaara.
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή στην οποία είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι πριν να επηρεάσουμε την ανάπτυξη."
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή