https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, April 02, 2011

Είναι η Μεσογειακή Διατροφή κατάλληλη για σας;


Η Μεσογειακή Διατροφή ως γνωστόν περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. 

Έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, αφού αποτελείται από ‘’υγιεινά’’ λίπη και φυσικά τρόφιμα, τα οποία  καταναλώνονται συνήθως στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε καρύδια, ελαιόλαδο και ψάρια, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα καλά λιπαρά βοηθούν να διατηρηθεί η χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής, θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε αλλά και να δείχνετε καλά.

Οπότε είναι τελικά η Μεσογειακή Διατροφή κατάλληλη για σας; Απολύτως, λένε οι ειδικοί, και αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους:

*Η Μεσογειακή Δίαιτα προάγει την τακτική άσκηση, που θα σας βοηθήσει όχι μόνο να κρατιέστε σε φόρμα αλλά και να έχετε υγιή αντιμετώπιση απέναντι στο φαγητό και κυρίως στις μερίδες που καταναλώνετε.

*Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα συμβάλει στη μείωση της περιφέρεια της μέσης σας, καθώς και στην προστασία σας από  ορισμένες σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

*Η χρήση βότανων και καρυκευμάτων για περισσότερη γεύση στα φαγητά αντί για αλάτι θα κάνει καλό στην υγεία σας.

*Οι ξηροί καρποί προσφέρουν ένα αίσθημα κορεσμού και ‘’κόβουν’’ την όρεξη για ανθυγιεινά σνακ.

*Η συγκεκριμένη δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο, που είναι ό, τι καλύτερο για καλή διάθεση και καλή υγεία.

*Η μεσογειακή διατροφή συστήνει περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, διατηρώντας έτσι την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε χαμηλά επίπεδα.

*Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει στον περιορισμό των αντιβιοτικών και των ορμονών, που προσλαμβάνετε από τα ζωικά λίπη.

Δυστυχώς πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή δίαιτα δε συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Παρόλα αυτά, όμως, μια θρεπτική διατροφή, όπως η μεσογειακή, μπορεί να αποτρέψει πολλές άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, πολλοί τύποι καρκίνου αλλά και η παχυσαρκία.

Αν συγκρίνουμε το σωματότυπο των Αμερικανών με το σωματότυπο των πληθυσμών της Μεσογείου θα δούμε ότι οι τελευταίοι υπερέχουν και αυτό επειδή ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να μείνουμε πιστοί σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αν μπορείτε να βρείτε κάποιο κίνητρο για να τρώτε υγιεινά, οι επιστήμονες συστήνουν ανεπιφύλακτα τη μεσογειακή δίαιτα ως μια δίαιτα υγιεινή και την ίδια στιγμή γευστική και απολαυστική.