https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, April 20, 2011

Πιθανότητες υποβάθμισης των ΗΠΑ εντός τριμήνου



Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιαπώνων αναλυτών
Πιθανότητες υποβάθμισης των ΗΠΑ εντός τριμήνου 
 Σε άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εντός του προσεχούς τριμήνου εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ο οποίος χθες ανακοίνωσε την υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από «σταθερές» σε «αρνητικές» .

 Η πρόβλεψη αυτή ανήκει στην τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα Sumitomo Mitsui. «Η ανάδειξη των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ σε αχίλλειο πτέρνα της μεγαλύτερης οικονομίας διεθνώς είναι μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ιαπωνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ακόμα πιο επιθετικές δηλώσεις αναλυτών της διεθνούς αγοράς στο πρακτορείο Reuters οι οποίοι διερωτώνται «γιατί αξιολογούνται ακόμα με «ΑΑΑ» (η ανώτερη βαθμολογία) τα αμερικανικά ομόλογα».

Πάντως την ίδια άποψη δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταπολεμά με ποικίλους τρόπους τα δημοσιονομικά της προβλήματα και συνεπώς τα αμερικανικά ομόλογα συνεχίζουν να αποτελούν ένα ελκυστικό προϊόν για εμάς» δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.

Το Τόκιο έχει κάθε λόγο να στηρίζει την αμερικανική οικονομία καθώς στηρίζεται με τη σειρά του στην ευημερία των αριθμών αλλά και των πολιτών των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία κατέχει αμερικανικά ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων και επιπλέον βασίζεται στην εξαγωγή προϊόντων στην αμερικανική αγορά όπως ακριβώς και η Κίνα.

Οι λόγοι αυτοί θα αρκούσαν για να δικαιολογήσουν την άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του Ναότο Καν στον Μπαράκ Ομπάμα. Όμως είναι ταυτόχρονα και ζήτημα αλληλεγγύης καθώς η Ιαπωνία έχει χρέος ίσο με το 200% του ΑΕΠ και μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τις πλέον υπερχρεωμένες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου.