https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, April 08, 2011

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με λουκέτο



Στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του προϋπολογισμού συνεχίζονται. Οι σκληροπυρηνικοί ρεπουμπλικάνοι και ο νόμος του 1870! 






Είδη από  τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θριάμβευαν στις ενδιάμεσες εκλογές και ανακτούσαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τα σενάρια και οι φήμες για την πιθανότητα να οδηγηθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στην αναγκαστική αναστολή λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών λόγω έλλειψης πόρων θέριεψαν.


Σήμερα  οι πιθανότητες να ανασταλεί η λειτουργία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι πολύ περισσότερες από αυτές για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί του προϋπολογισμού μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μέσα στις επόμενες ώρες.
Οι  ΗΠΑ οδεύουν προς ένα νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά στο έλλειμμα και στο χρέος. Δυσθεώρητα τα νούμερα, το χρέος είναι πια εκτός ελέγχου και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγάγει στην υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά τους την "πίεση" προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραματικές μειώσεις προκειμένου τουλάχιστον να τιθασευτεί το έλλειμμα.
Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι απέχουμε πλέον ώρες από το shutdown (δηλαδή τη διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών) στις ΗΠΑ, με αρκετούς εκ των σκληροπυρηνικών στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων να θεωρούν πως εάν ο Ομπάμα εξαναγκασθεί να πάει σε shutdown τότε θα είναι πιο εύκολο να συναινέσει στις δραστικές περικοπές που εισηγείται τώρα η Αντιπολίτευση.
 
Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ είναι η ριζική αλλαγή του … προγράμματος Ομπάμα!
Όσο συμβαίνει αυτό όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια ενός νόμου του 1870! Ο οποίος ρητά προβλέπει πως ορισμένες «μη ζωτικές» λειτουργίες της κυβέρνησης και του κράτους δεν μπορούν να λειτουργούν – άρα και να απορροφούν λεφτά – χωρίς έγκριση του κατ’ έτος προϋπολογισμού. Είναι το περιβόητο "government shut down".
Οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν βιώσει άλλες 10 φορές προσωρινή διακοπή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόσο στη διακυβέρνηση Κάρτερ, όσο και στη θητεία Ρήγκαν. Η τελευταία χρονικά – και μεγαλύτερη σε διάρκεια, 26 ημέρες – σημειώθηκε το 1995 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.