https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, April 01, 2011

Μάχη μέχρις εσχάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού


Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ο ΟΗΕ
Μάχη μέχρις εσχάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού
Στις φλόγες έχουν παραδοθεί κτίρια στο Αμπιτζάν, το τελευταίο προπύργιο του χαμένου των εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό (REUTERS/Reuters TV)
 
Με αμείωτη ένταση μαίνονται στο Αμπιτζάν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ προέδρου Αλασάν Ουατάρά και των υποστηρικτών του χαμένου των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τον Ουαταρά, τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, να ελέγξει τις δυνάμεις του, επικαλούμενο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για απαγωγές και κακομεταχείριση πολιτών.

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέσθηκε, επίσης, πληροφορίες για δολοφονίες πολιτών από τις προσκείμενες στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, δυνάμεις και υπενθύμισε και στις δύο πλευρές ότι είναι πιθανό να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως υπεύθυνοι εγκλημάτων.

«Εχουμε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για αρκετά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπράξει οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ουαταρά, ιδιαίτερα στις περιοχές Γκίγκλο και Νταλόα, στο δυτικό τμήμα της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Η Αφρικανική Ενωση απηύθυνε έκκληση στον Γκμπαγκμπό να παραδώσει αμέσως την εξουσία στο νικητή των εκλογών Αλασάν Ουαταρά για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ, δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό απέρριψε όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Στο Παρίσι, ο Τουσέν Αλέν, αντιπρόσωπος στην Ευρώπη του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσε: «Ο πρόεδρος (Γκμπαγκμπό) δεν προτίθεται να παραιτηθεί σε οποιονδήποτε αντάρτη, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι αντιμέτωπος με ένα μετεκλογικό πραξικόπημα από τον Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα».

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις γύρω από την κατοικία του και το προεδρικό μέγαρο, ο Τουσέν Αλέν απάντησε: «Βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν μπορώ να σας πω όμως πού ακριβώς». Ο Τουσέν Αλέν διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Γκμπαγκμπό και το περιβάλλον του.

Μια σουηδή υπάλληλος του ΟΗΕ σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Αμπιτζάν, πιθανότατα από αδέσποτη σφαίρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, μέσω του εκπροσώπου του. Σύμφωνα με το υπουργείο, η γυναίκα ήταν περίπου 30 ετών και βρισκόταν στο σπίτι της όταν δέχθηκε τη σφαίρα.

Η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στη χώρα, ανάγκασε 500 ξένους υπηκόους, μεταξύ των οποίων 150 Γάλλους, αλλά και πολλούς Λιβανέζους, να αναζητήσουν καταφύγιο στη γαλλική στρατιωτική βάση Πορ - Μπουέ του Αμπιτζάν.