https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, March 30, 2011

Αμερικανικό SOS για τον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας

Σήμα κινδύνου για την ετοιμότητα των ρουμανικών υπηρεσιών σε ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα εξέπεμψαν αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι, δίνοντας “αρνητική ψήφο” στην κυβέρνηση της χώρας, για την οποία εκτιμούν, ότι δε θα κατάφερνε να διαχρειριστεί μία διαρροή ραδιενέργειας από το σταθμό της Chernavoda.

Σύμφωνα με απόρρητο – μέχρι πρότινος – έγγραφο από τον Ιανουάριο του 2009, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα (28/03), έχοντας διαρρεύσει από το Wikileaks, παρά τις επίσημες διβεβαιώσεις ότι τα μέτρα ασφαλείας επαρκούν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι “καταγγέλλουν”, πως στον πυρηνικό σταθμό υπάρχουν μόνο 7 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας, τα οποία εκπαιδεύονται για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος µία φορά το µήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, για την ασφάλεια του σταθμού της Chernavoda, ο διευθυντής του σταθµού υπογράµµισε, πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες θα µπορούσαν να αντέξουν ένα µεγάλο σεισµό.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Nuclearelectrica National Company που εκµεταλλεύεται τον σταθµό διευκρίνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, “ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 -7,5 ρίχτερ”, ο οποίος “µπορεί να σηµειωθεί µια φορά στα χίλια χρόνια”.

Ο διευθυντής παραγωγής του σταθµού εξήγησε ότι ο σταθµός έχει 2.500 τόνους νερού και δύο γεννήτριες ντίζελ, για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες, αν κοπεί το ηλεκτρικό.

Ο πυρηνικός σταθµός της Chernavoda βρίσκεται σε απόσταση 150 χλµ. ανατολικά του Βουκουρεστίου και είναι ο µοναδικός στη Ρουµανία.

Κατασκευάστηκε από Ιταλούς και Καναδούς στις όχθες του ?ούναβη, ώστε να έχει άµεση πρόσβαση σε νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων και εξασφαλίζει περίπου το 20% των αναγκών της Ρουµανίας σε ηλεκτρισµό.

Ο πρώτος αντιδραστήρας τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 1997 και ο δεύτερος το 2007.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τέσσερις εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των αντιδραστήρων 3 και 4, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των οποίων, ο σταθµός θα καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ρουµανίας.