https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, March 18, 2011

Σκοτώνει παιδιά παρά τη κατάπαυση πυρός



Σκοτώνει παιδιά παρά τη κατάπαυση πυρός
Σκοτώνει παιδιά ο Καντάφι παρά τη κατάπαυση πυρός-Γ. Δρούτσας: Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε-Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό-Εγγυάται την προστασία των ξένων και των περιουσιών τους ο Καντάφι



(18:14)  Η Ιταλία έτοιμη να επέμβει- ο Καναδάς έστειλε CF-18
Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα.
 "Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη", δήλωσε στην ιταλική γερουσία.
Πρόσθεσε άλλωστε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης και ότι η Νάπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση.
 Και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι υπογράμμισε ότι η Ιταλία προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις και θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, ενώ επεσήμανε ότι σκοπεύει να κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη ως "πρώτη επίπτωση της υιοθέτησης της απόφασης", του ΟΗΕ.
Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
 Πάντως ο Χάρπερ δεν διευκρίνισε ούτε τον αριθμό των αεροσκαφών, ούτε την ημερομηνία αναχώρησής τους, που όμως θα είναι άμεση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τύπος είχε αναφέρει ήδη από χθες, Πέμπτη, ότι πρόκειται για έξι αεροσκάφη που θα σταθμεύσουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα και θα συνοδεύονται από ομάδες υποστήριξης στις οποίες θα πάρουν μέρος 100 με 200 άνδρες.
(18:10) Δύσπιστες οι ΗΠΑ για τη κατάπαυση- Ανάσα για Μέρκελ
"Ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης για την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από τη λιβυκή κυβέρνηση", δήλωσε η Κλίντον και προσέθεσε: "Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα. Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε λόγια ή να εντυπωσιαστούμε από λόγια, θα πρέπει να δούμε πράξεις εκεί και αυτό δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές".
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν εξάλλου να "εξετάζουν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα" για να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη, κατέληξε η ίδια.
 "Ενθαρρυντικές" χαρακτήρισε παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τις πρώτες πληροφορίες για την αντίδραση του συνταγματάρχη Καντάφι στην απόφαση του ΟΗΕ με την οποία δίδεται το πράσινο φως για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
"Υπάρχουν ήδη ενθαρρυντικά νέα, σύμφωνα με τα οποία ο (Μουάμαρ) Καντάφι αντέδρασε στην απόφαση (του ΟΗΕ). Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται για αναβλητικούς ή δόλιους ελιγμούς", σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
 "Αξιώνουμε μια κατάπαυση του πυρός, κυρίως μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε ο πόλεμος που διεξάγει ο Καντάφι κατά του λαού του να τερματιστεί άμεσα", προσέθεσε.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε εξάλλου ότι θα μετάσχει αύριο στο Παρίσι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη.
(17:29) Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στη Λιβύη
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάζονται οι εξελίξεις στην Λιβύη.
 Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.
(17:21)Ισπανία,Τουρκία και Κατάρ δεν «πιστεύουν» τον Καντάφι
Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και θα επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα το βαθμό σεβασμού της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη,» δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.
Αυτές οι επιβεβαιώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από το Σάββατο στη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος παρουσία του Μπαν Γκι-Μουν, πρόσθεσε ο Θαπατέρο.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη πλευρά του ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.
"Έμαθα ότι η Λιβύη ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός. Επιθυμούμε η κατάπαυση πυρός να ισχύσει αμέσως και να δοθεί τέλος στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού", πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Εξάλλου και ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, επεσήμανε ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός είναι "μερική ερμηνεία" της απόφασης του ΟΗΕ.
Ο Ιμπραχίμ Νταμπάσι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια: "Αν (η λιβυκή κυβέρνηση) δεχθεί όλα όσα αναφέρονται στις δύο αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όσα ανέφερα σε σχέση με την απόσυρση των δυνάμεών από τους δρόμους και τον τερματισμό των εισβολών των αρμάτων μάχης της στις λιβυκές πόλεις".
Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη.
Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.
(16:32) Στους 25 οι νεκροί στη Μιζουράτα ανάμεσα τους μικρά παιδιά
Την ώρα που ο Καντάφι ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός 25 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων σύμφωνα με τον γιατρό της πόλης Μιζουράτα.
Ο γιατρός κι άλλος ένας κάτοικος δήλωσαν ότι τα κυβερνητικά άρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, μολονότι λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ηττήθηκαν.
 "Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια", δήλωσε ο γιατρός.
 Λίγο νωρίτερα ένοπλος των εξεγερμένων είχε δηλώσει ότι οι αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν σήμερα τη σφοδρή επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μιζουράτα.
 Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
"Οι θαρραλέοι άνδρες της Μιζουράτα τους νίκησαν και τους απώθησαν. Τώρα ο βομβαρδισμός έχει σταματήσει", είχε δηλώσει ο αντικαθεστωτικός Σααντούν τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.
(16:31) Εντοπίστηκαν οι απαχθέντες δημοσιογράφοι
Την ίδια στιγμή η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι της των οποίων είχε χάσει τα ίχνη τους από την Τρίτη στη Λιβύη είχαν συλληφθεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.
(15:30) Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.


Η Λιβύη "είναι επίσης υποχρεωμένη να προστατεύσει όλους τους ξένους και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία", προσέθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική μετά την ανακοίνωση αυτή του λίβυου υπουργού Εξωτερικών καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει.
"Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην τηλεοπτική υπηρεσία του Ρόιτερς.
Παράλληλα αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του CNN που αφορά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής: 

(15:21) Σύμφωνα με τους New York Times θα απελευθερωθούν οι 4 δημοσιογράφοι τους που κρατούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη.
(15:16) Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.
Επίσης η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.
Η απόφαση αυτή του Βελγίου ανακοινώθηκε έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης από τον υπουργό Εξωτερικών και Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ.
(14:58) Η συμμετοχή της Ελλάδας, κατ' εφαρμογήν της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, θα εξεταστεί σε κυβερνητική συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ είμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
(14:40) Με μια αιφνιδιαστική και περίεργη κίνηση, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη απόφαση που εκφράστηκε από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσσα, έρχεται λίγα μόλις λεπτά μετά την Βρετανική απόφαση εναέριου αποκλεισμού της χώρας.




(14:30) Μετά τον εναέριο εμπορικό αποκλεισμό, είναι "ελεύθερο" το πεδίο για στρατιωτική επιχείρηση. Παρόλα αυτά στην Βρετανική Βουλή έχουν ανέβει οι τόνοι καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η καλύτερη μέρα για "δράση" θα είναι η Δευτέρα.
(14:11) Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις προς τη Λιβύη, έπειτα από την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.
(13:56) Η Γερμανία, η οποία απείχε από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ενδέχεται να απελευθερώσει αεροσκάφη αναγνώρισης και συντονισμού των ΗΠΑ τα οποία θα επιτηρούν τις ενέργειες εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στέλνοντας περισσότερα πληρώματα στο Αφγανιστάν, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τις ΗΠΑ στην όπια επιχείρηση στη Λιβύη.
(13:48) Η Μ. Βρετανία θα αρχίσει άμεσα την ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών προς τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
(13:40) Αίγυπτος, Κατάρ και Σαουδική Αραβία έτοιμες να σηκώσουν μαχητικά αεροσκάφη για να επιτεθούν στον Καντάφι
(13:32) Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη σκοπό έχει να προστατεύσει τους πολίτες και ότι δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε επέμβαση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να μην ξεπεράσει τα όρια» καμία πλευρά. Ο Αμρ Μούσα τόνισε ότι η συμμετοχή οιουδήποτε αραβικού κράτους στη ζώνη εναέριου αποκλεισμού ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα συζητηθεί σε διμερές επίπεδο καθώς η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή της ζώνης αυτής, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ενέργειες άλλων κρατών.
(13:22) Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) απαγόρευσε τις πτήσεις προς τη Λιβύη. Η Λιβύη διέψευσε ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο της.
(13:21) Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε σήμερα ότι εάν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, πραγματώσουν την απειλή του και επιτεθούν σε αμάχους στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
(13:05) Αποστάσεις από τον ΟΗΕ κρατάει η Τουρκία. «Θεωρούμε ότι είναι ενδεδειγμένο να δράσουμε μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας για την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Η Τουρκία είχε νωρίτερα εκφράσει επιφυλάξεις για μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη, υπενθυμίζοντας την εξαιρετικά αρνητική εμπειρία των επεμβάσεων στα Βαλκάνια παλιότερα και στο Ιράκ πιο πρόσφατα.




(12:37) Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν αρχίσει την αποστολή όπλων προς τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, εν γνώσει των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ). Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και στελέχη της λιβυκής εξέγερσης, η WSJ αναφέρει ότι οι αποστολές συνίστανται κυρίως σε αυτόματα όπλα και πυρομαχικά. Και προσθέτει πως εκπρόσωπος της ηγεσίας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να φθάνουν όπλα, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει την προέλευσή τους.
(12:03) Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τις υπόλοιπες Νατοϊκές δυνάμεις σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά το πέρας της οποίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα». Διαβάστε περισσότερα...
(11:59) Κατά οποιασδήποτε «ξένης ανάμειξης» στη βόρεια Αφρική τάχθηκε η Ινδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανμοχάν Σινγκ, δήλωσε ότι η Ινδία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από τον πληθυσμό και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συνολικά έξι εκατομμύρια ινδοί υπήκοοι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές.
(11:52) Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε σήμερα πως αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι «επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος» και πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.
(11:46) Το Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αυτήν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Και πρόσθεσε: «Όμως, ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε Γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη».

Πως ψήφισαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Υπέρ (10): Γαλλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, ΗΠΑ, Ν. Αφρική, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κολομβία, Πορτογαλία, Νιγηρία και Γκαμπόν - Κατά (0) - Απείχαν (5): Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία και Γερμανία
(11:28) Ξεκινάει σε λίγα λεπτά (11:30 ώρα Ελλάδας) η σύνοδος των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη και το επίπεδο προόδου του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Η Γερμανία, απείχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης 1973 για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Αντίθετη με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει ταχθεί και η Τουρκία.
(11:22) Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, πριν προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον του κοινοβουλίου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη. Αναμένεται διευκρινίσει ενώπιον του κοινοβουλίου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Ήδη δύο βρετανικές φρεγάτες πλέουν στη Μεσόγειο: το HMS Westminster και το HMS Cumberland.
(11:17) Μπαίνει στη Λιβύη ο Καντάφι: Το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισέλθει στη Βεγγάζη και πως «αντιτρομοκρατικές δυνάμεις» θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή.






(10:57) Νορβηγία, Δανία και Κατάρ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις Νατοϊκές επιχειρήσεις. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη.
(10:50) Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης χαιρέτισε "τον ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου", χωρίς τον οποίο "πιθανότατα θα ήταν δύσκολη η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας" και πρόσθεσε ότι "ακόμη και οι Αμερικανοί τηρούσαν επιφυλακτική στάση".
(10:41) Η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), η οποία επικαλείται για αυτήν την πληροφορία τις αρχές της Μάλτας.
(10:39) Επίθεση με ρίψεις οβίδων εναντίον της Μισράτα εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Χθες, οι πληροφορίες για την κατάσταση στην πόλη ήταν αντικρουόμενες: το καθεστώς Καντάφι ισχυριζόταν πως οι δυνάμεις του την είχαν καταλάβει, ενώ εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.
(10:23) Σύμφωνα με το BBC δεν αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ. Αιχμή του δόρατος ενδεχομένως να αποδειχτούν οι δυνάμεις της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και κάποιων αραβικών κρατών.
(10:21) Εκπρόσωπος γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουάν: «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε το πότε, πού και ποιους στόχους θα χτυπήσουμε (σ.σ. οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) ή με ποια μορφή επίθεσης.







(09:36) Θέμα ωρών οι πρώτες επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων, ενώ σε αυτές θα συμμετάσχουν δυνάμεις της Γαλλίας και της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Παρισιού, Φρανσουά Μπαρουέν. Την ίδια ώρα στο Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας, Γκρέτε Φαρέμο, δήλωσε στην εφημερίδα Verdens Gang, ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.
(09:33) «Η Λιβύη δεν φοβάται», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύου ABC.


Ποιες περιοχές ελέγχει ο Καντάφι και ποιες οι αντικαθεστωτικοί
Η προέλαση που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι, άλλαξαν τις ισορροπίες στην Λιβύη. Πλέον ο Λίβυος ηγέτης ανακατέλαβε σχεδόν όλες τις πόλεις-κλειδιά για τον έλεγχο του πετρελαίου, κάτι που αναμένεται να αποδειχτεί κομβικό σημείο στις μάχες με τις Νατοϊκές δυνάμεις.

Δυνάμεις Καντάφι: Τρίπολη, Ζαουίγια, Ιζλαϊτάν, Σαμπράτα, Σίρτη, Μπιν Ζαουάντ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα
Αντικαθεστωτικοί: Γκαριάν, Βεγγάζη, Μπάιδα, Ντέρνα, Τομπρούκ, Τζαλού
Μάχες μαίνονται σε: Ζουάρα, Μισράτα, Αζνταμπίγια, Ουτζάλα
"Ούτε οίκτο, ούτε έλεος"
Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο".
"Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο", δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.







Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπος να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.






Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.
Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν".
"Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της", δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια "συνωμοσία" της διεθνούς κοινότητας και τη "βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα".





Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της", διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.
Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.
Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.
Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους".
Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ "βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα". "Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια", πρόσθεσε.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει "σημαντικούς κινδύνους". "Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της "δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας". "Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό", πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε "λυπηρό" το γεγονός ότι "επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος". Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του "είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις".

ΠΗΓΗ