Μεγάλος αριθμός αντικαθεστωτικών έχει συγκεντρωθεί έξω από την Μπρέγκα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να πολεμούν με τα στρατεύματα του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης ανατολικά της Λιβύης.
“Υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι γύρω από τη Μπρέγκα την αυγή”, δήλωσε ο μαχητής των αντικαθεστωτικών Ράμπια Εζέλα, ο οποίος βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τη Μπρέγκα, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά ημιφορτηγά και άλλα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα.
“Θεού θέλοντος θα υπάρξουν κι άλλες αεροπορικές επιδρομές σήμερα. Ωστόσο εμείς θα προχωρήσουμε ό,τι κι αν συμβεί”, σημείωσε ο Μούνεϊμ Μουστάφα, ένας άλλος μαχητής των αντικαθεστωτικών.
Οι αντικαθεστωτικοί τράπηκαν χθες σε υποχώρηση κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Μπρέγκα την ώρα που πλήττονταν από ρουκέτες που εξαπέλυαν εναντίον τους οι δυνάμεις του Καντάφι, εγκαταλείποντας εδάφη που είχαν ανακαταλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα. Ορισμένοι αντικαθεστωτικοί αναδιπλώθηκαν σε θέσεις κοντά στην Ατζνταμπίγια, την πύλη προς την ανατολή.
Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν σήμερα να ελέγχουν την Ατζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αντιτάχθηκε στην ιδέα να εξοπλιστούν οι λίβυοι εξεγερμένοι, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά “για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό”.
“Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό, όχι για να οπλίσουμε το λαό”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.
“Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, και ομιλώ εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή ενός εμπάργκο στα όπλα και ο ξεκάθαρος στόχος ενός εμπάργκο στα όπλα είναι να σταματήσει η είσοδος όπλων στη χώρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δηλώνουν από την Τρίτη ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οπλίσουν τους λίβυους εξεγερμένους, μια πρόταση που απορρίπτεται από πολλές χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, όπως η Νορβηγία, η Δανία ή το Βέλγιο.
Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, δήλωσε στο καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη λιβυκή πρωτεύουσα επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
“Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης”, δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης.
“Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων”, δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.
Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία όπου λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων.