https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, March 07, 2011

Βάλτε την αγκινάρα στη διατροφή σας


image
Η αγκινάρα, αν και είναι από τα πιο γνωστά λαχανικά, δεν αποτελεί για τους περισσότερους επιλογή διαιτολογίου. Κάτι η εμφάνισή της, κάτι η πικρή και όξινη γεύση της δεν την κάνει αγαπητή. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι είναι φάρμακο για πολλές αρρώστιες και αυτό γιατί τα συστατικά της είναι χολαγωγά και διουρητικά, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη.


Σύμφωνα με επιστήμονες, έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από αρτηριοσκλήρυνση. Είναι τονωτική, κατά των διαλειπόντων πυρετών, κατά του τεταρταίου πυρετού, κατά της υδρωπικίας, κατά των παθήσεων του συκωτιού και κατά των ρευματισμών. Έχει επίσης ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, κατά του ίκτερου και είναι επίσης καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος.
Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο. Πράσινα φύλλα αγκινάρας με πολύ λίγο νερό που θα φθάσουν στο σημείο βρασμού (χωρίς όμως να βράσει) και εν συνεχεία θα σουρωθούν βοηθούν στην τόνωση των μαλλιών (με μασάζ).
Οι ιδιότητες αυτές της αγκινάρας οφείλονται κυρίως σε μια ουσία που εμπεριέχει και καλείται κυναρίνη και η οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού.