https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, March 30, 2011

Τα "φρουτένια" αυτοκίνητα


 



Θα είναι κατασκευασμένα από ίνες μπανάνας και ανανά
Έρχονται τα "φρουτένια" αυτοκίνητα
Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμα αυτοκίνητα κατασκευασμένα από μπανάνα και ανανά
Τα πιο "πράσινα" αυτοκίνητα στον κόσμο φιλοδοξεί να κατασκευάσει ερευνητική ομάδα από την Βραζιλία. Οι ερευνητές αναπτύσσουν εξαιρετικά ανθεκτικά μέρη κατασκευής αυτοκινήτων (αμαξώματα, εξαρτήματα, τμήματα κινητήρα κ.α) που αποτελούνται από φυσικά συστατικά και πιο συγκεκριμένα από φρούτα!

Τα μηχανικά μέρη των οχημάτων είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένες ίνες μπανάνας και ανανά και οι ερευνητές που τα ανέπτυξαν ανακοίνωσαν ότι μέσα στους επόμενους 24 μήνες θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από αυτά τα υλικά.

Η επαναστατική έρευνα πραγματοποιείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στην Καλιφόρνια. «Η πρόσμιξη των ινών των φρούτων με πλαστικές ύλες δημιουργεί ένα νέο εκπληκτικό υλικό που είναι 3-4 φορές πιο ισχυρό από όλες τις πλαστικές ύλες αλλά 30% πιο ελαφρύ. Ορισμένες από αυτές τις ίνες έχουν ίδια ανθεκτικότητα με αυτή του Κέβλαρ, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των αλεξίσφαιρων γιλέκων» ανέφερε στο συνέδριο ο καθηγητής Αλσίδες Λεάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Πιστεύουμε ότι στο μέλλον πολλά μέρη των αυτοκινήτων, από τα ταμπλό μέχρι τους προφυλακτήρες, θα κατασκευάζονται από ίνες φρούτων. Μια σίγουρη ωφελεία θα είναι η σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αφού τα οχήματα από ίνες φρούτων θα είναι πολύ ελαφριά και θα απαιτείται μικρότερη κατανάλωση καυσίμων».

Τα φυτικά πλαστικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φυτικά πλαστικά έχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας και αντοχής στην ζέστη και το νερό από τα συμβατικά πλαστικά ενώ λερώνονται πιο δύσκολα. Ο άνθρωπος κατάφερε πριν από αρκετούς αιώνες να απομονώσει φυτικές ίνες από το ξύλο και να τις χρησιμοποιήσει για την παραγωγή χαρτιού. Πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η περαιτέρω επεξεργασία του ξύλου απελευθερώνει πολύ μικρές ίνες κυτταρίνης, τόσο μικρές που 50.000 από αυτές μπορούν να χωρέσουν σε μια ανθρώπινη τρίχα μαλλιών.

Αυτές οι νανο-ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση και άλλων υλικών όπως το πλαστικό. Βέβαια προς το παρόν η όλη διαδικασία έχει πολύ υψηλό κόστος αλλά από την άλλη πλευρά απαιτείται περίπου μισό κιλό φυτικής νανο-κυτταρίνης για να παραχθούν περίπου 45 κιλά σούπερ-ανθεκτικού και ελαφριού πλαστικού.