https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, March 30, 2011

Πλουτώνιο εντοπίσθηκε στο έδαφος της Φουκουσίμα


Πλουτώνιο εντοπίσθηκε στο έδαφος της Φουκουσίμα 
Υψιστη επαγρύπνηση απαιτεί το ατύχημα που συνέβη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, την ώρα που ποσότητες πλουτωνίου βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία στο χώμα μέσα στο συγκρότημα της Φουκουσίμα Νταΐτσι, αλλά και έξω από τις εγκαταστάσεις του σταθμού. 

Απογοητευμένη εμφανίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση από την αποτυχία της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco να εμποδίσει την καταστροφή, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ραδιενέργεια που εκλύεται στην ατμόσφαιρα. «Πρέπει να συνεχίσουμε διαχειριζόμενοι μία πραγματικότητα, που απαιτεί αίσθημα υψίστης ετοιμότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

  


Εν τω μεταξύ, ποσότητες πλουτωνίου βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία στο χώμα μέσα στο συγκρότημα της Φουκουσίμα Νταϊτσι, αλλά και έξω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για τη ραδιενέργεια που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. «Κάνουμε προσπάθειες να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή», πρόσθεσε. Ανώτεροι υπάλληλοι διαβεβαιώνουν πως τα ίχνη πλουτωνίου που εντοπίστηκαν και εκτός του πυρηνικού σταθμού δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αυξάνει την απογοήτευση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την διαχειρίστρια εταιρεία Tepcο, η οποία απέτυχε να εμποδίσει την καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, οι ποσότητες που εντοπίστηκαν εντός του πυρηνικού σταθμού δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία, γι' αυτό και το έργο αποκατάστασης των ζημιών στους αντιδραστήρες δεν πρόκειται να σταματήσει.

Πέρα από την ανησυχητική ανακάλυψη του πλουτωνίου στο έδαφος, οι εργάτες ανακάλυψαν και νέες, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού τις οποίες προσπαθούν να αντλήσουν και να απομακρύνουν σε ασφαλές σημείο. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι έχει διαρρεύσει από το ψυκτικό σύστημα.