https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, March 18, 2011

Συμμαχικά αεροσκάφη «στριμώχνουν» τον Καντάφι

Γαλλικά και Βρετανικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Λιβύη-συνεχίζει το αιματοκύλισμαο Καντάφι παρά τη κατάπαυση πυρός-αυστηρό μήνυμα του Ομπάμα στον Λίβυο ηγέτη- "όλα είναι έτοιμα" διαμηνύει η Γαλλία
Συμμαχικά αεροσκάφη «στριμώχνουν» τον Καντάφι
Τελευταίες εξελίξεις
(21:10) Γαλλικά και Βρετανικά αεροσκάφη «στριμώχνουν» τον Καντάφι
Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε, σήμερα, ότι γαλλικά και βρετανικά πολεμικά αεριωθούμενα θα κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τη Λιβύη "με τρόπο συμβολικό",και πριν γίνουν, αύριο Σάββατο, στο Παρίσι οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας, με θέμα  την κρίση στη Λιβύη.
 "Θα είναι αυτό ένα πολιτικό μήνυμα προς τον Μουάμαρ Καντάφι", ανέφερε η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Ρόϊτερς ζητώντας όμως την ανωνυμία της.
"Η ιδέα δεν είναι να πληγεί η Λιβύη, αλλά να σταλεί αυτό το πολιτικό μήνυμα", ανέφερε τέλος η ίδια πηγή.


(20:49) Επιστρέφει στη Βεγγάζη ο Ερυθρός Σταυρός
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε απόψε ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους της επέστρεψαν στη Βεγγάζη, δύο ημέρες αφότου αποχώρησαν από την πόλη για λόγους ασφαλείας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μεταφέρει στη Λιβύη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να στηρίξει, εάν παραστεί ανάγκη, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
(20:13) Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στο επιχειρησιακό σκέλος
«Συμμετέχουμε σε όλα εκτός από τους βομβαρδισμούς στο Λιβυκό έδαφος». Αυτό προκύπτει από την έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
 Σύμφωνα λοιπόν με όσα ενεκρίθησαν στη συνεδρίαση:
Η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ιπτάμενα ραντάρ θα συμμετέχει σε περιπολίες στη περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης.
Αεροσκάφη της ελληνικής ΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη υποστήριξης των μαχητικών που θα αναλάβουν τους βομβαρδισμούς εντός Λιβύης.
Ελικόπτερα έρευνας διάσωσης της ελληνικής ΠΑ θα τεθούν στη διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων που θα επιτεθούν σε στόχους εντός Λιβύης.
 Η ναυτική παρουσία της Ελλάδας παραμένει σε επίπεδο δύο φρεγατών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί.
Είναι δεδομένο ότι η Σούδα θα χρησιμοποιηθεί αλλά όχι για βομβαρδισμούς ,όπως είπε ο κ.Μπεγλίτης αφού υπάρχουν σημεία πολύ εγγύτερα στη Λιβύη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια.
Αύριο το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει τους σχεδιασμούς του. Αυτό θα κρίνει πότε θα πατηθεί η σκανδάλη.
(20:01) Η Μάλτα δεν διατίθεται να αποτελέσει στρατιωτική βάση
Η Μάλτα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γκόνζι.
"Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Μάλτας και να τηρήσουμε το σύνταγμά μας" που προβλέπει την ουδετερότητα της χώρας, είπε ο Γκόνζι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το νησί θα αποτελέσει βάση στρατηγικής σημασίας για τις στρατιωτικές ενέργειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να εφαρμοστεί η ζώνη.
 Ο Γκόνζι πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντι Μπαγκνταντί, του τηλεφώνησε νωρίτερα για να τον ενημερώσει ότι κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός. Εκείνος απάντησε ότι ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών ώστε η ανακοίνωση αυτή να καταστεί αξιόπιστη.
 Εξάλλου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη, μολονότι ψήφισε υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, είπε ωστόσο ότι η Λισαβόνα είναι πρόθυμη να μελετήσει τη συμμετοχή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εάν και όποτε χρειαστεί.
(19:53) Συνεχίζουν οι βομβαρδισμοί παρά τη κατάπαυση
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, παρά την ανακοίνωση νωρίτερα περί "κατάπαυσης του πυρός", υποστήριξε απόψε ο Χάλεντ ελ-Σάγεχ, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη.
 "Το καθεστώς του Καντάφι δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά ή να επιτίθεται στο λαό. Μέχρι τώρα, επιτίθεται ακόμη στις πολιορκημένες πόλεις", είπε ο Σάγεχ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου έκανε λόγο για "βομβαρδισμούς" στο Ζέντεν, που απέχει 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, τη Μιζουράτα (200 χλμ. ανατολικά) και την Ατζνταμπίγια (160 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης), τρεις πόλεις που εν μέρει παραμένουν στα χέρια των εξεγερμένων.
(19:31)  «Όλα είναι έτοιμα» δηλώνει ο υπ. Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα».
«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στο μέγαρο Ματινιόν.
(19:22) Αρνείται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μιζουράτα
«Η Λιβύη έχει ήδη εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ.
«Δεν πραγματοποιήσαμε καμία στρατιωτική επιχείρηση σήμερα στη Μιζουράτα ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα», προσέθεσε.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Τρίπολη επιθυμεί οι αρχές της Τουρκίας και της Μάλτας "να επιβλέψουν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός".
"Δεν ξέρουμε με ποιον να επικοινωνήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε", σημείωσε.
Εξάλλου λίγο νωρίτερα επίσημη λιβυκή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Λιβύη ζήτησε από την Τουρκία, τη Μάλτα και την Κίνα να αποστείλουν παρατηρητές για να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό καθεστώς.
Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Λιβύη για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μια ανθρωπιστική αποστολή στη χώρα την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν.
Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την κρίση στη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ μετέβη στη Λιβύη από τις 11 ως τις 16 Μαρτίου για να συζητήσει κυρίως τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας αποστολής στη Λιβύη.  Ωστόσο "καμία τελική συμφωνία δεν συνήφθη για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό από έναν διυπηρεσιακό οργανισμό αξιολόγησης των αναγκών.
(19:04) Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συνδράμουν
Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.
"Η συμμετοχή της Αυστρίας δεν μελετάται αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάνλενμπεργκ εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.
"Δεν βλέπω ποιες ουγγρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μία τέτοια επιχείρηση", είπε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι.
"Σε αυτό το στάδιο δεν πιστεύω ότι η Βουλγαρία μπορεί να εμπλακεί σε μία στρατιωτική δράση στη Λιβύη", επεσήμανε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ.
(18:41) Στις 20.00μ.μ θα μιλήσει ο Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για την κατάσταση στη Λιβύη στις 14:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
 Ο Ομπάμα θα μιλήσει αφού θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, προσθέτει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
 Αυτά θα είναι τα πρώτα δημόσια σχόλια που κάνει ο αμερικανός πρόεδρος μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτικά πλήγματα στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ