https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, February 04, 2011

Όλη τη νύχτα στους δρόμους στην Αίγυπτο - Δήλωσε παρών ο Ελ Μπαραντέι για τις εκλογές



- Βίντεο σοκ: αυτοκίνητα “θερίζουν” τους διαδηλωτές
- Στη χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας προχώρησαν οι αρχές
- Ελ Μπαραντέι: Θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος στις εκλογές εάν το θέλει ο λαός
- Η Ε.Ε. αντίθετη με όσα προωθούν οι ΗΠΑ για την Αίγυπτο

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το προχωρημένο της ώρας εκατοντάδες χιλιάδες 
Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οπου άρχισαν να συγκεντρώνονται απο νωρίς το μεσημέρι, μετά την προσευχή της Παρασκευής ενω πολλοί  απο αυτούς δηλώνουν πως θα παραμείνουν όλη τη νύχτα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Γύρω απο την πλατεία έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες δυνάμεις τους στρατού ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης ωστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα στον χώρο της πλατείας που να δημιουργήσει επεισοδια. Ωστόσο, νωρίτερα συμπλοκές σημειώθηκαν γύρω απο την πλατεία μεταξύ των διαδηλωτών και οπαδών του καθεστώτος.

Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι για όσους εισέρχονται στην πλατεία. ΦΩΤΟ REUTERS
Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι για όσους εισέρχονται στην πλατεία. ΦΩΤΟ REUTERS

Οι διαδηλωτές φωνάζουν "φύγε" ενώ ένα απο τα συνθήματα που επικρατεί είναι "εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις". Οι διαδηλωτές ζητούν "εδώ και τώρα" παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

Οι εικόνες της συγκέντρωσης εναλλάσσονται συνεχώς με τον κόσμο να ανεμίζει αιγυπτιακές σημαίες, να τραγουδά, να δείχνει πανώ που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος  και να χειροκροτά τους ομιλητές της εκδήλωσης.

"Φύγε" φωνάζουν στον Μουμπάρακ οι διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERS
"Φύγε" φωνάζουν στον Μουμπάρακ οι διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERS


Στην συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε ηλικίας. Γυναίκες, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες δίνουν δυναμικό παρών. Ο χώρος της πλατείας έχει γεμίσει τόσο πολύ ασφυκτικά, που δύσκολα μπορεί κανείς να περπατήσει καθώς χρειάζεται αρκετά λεπτά για να διασχίσει μερικές δεκάδες μέτρα μόνο. Υπάρχουν ακόμη και μέλη από την οργάνωση της συγκέντρωσης που συλλέγουν οποιαδήποτε σκουπίδια μπορεί να μαζευτούν στον δρόμο, έτσι ώστε να αφήσουν καθαρούς τους δρόμους μετά την διαδήλωση.

Σημειώνεται οτι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί  με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες που βρίσκονται στον χώρο.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ο αιγυπτιακός στρατός έλαβε εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να τα προστατεύει από επιθέσεις ομάδων ατάκτων με πολιτική περιβολή, οι οποίες έχουν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει πολλούς δημοσιογράφους στους δρόμους του Καΐρου.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το canal+ απο την Πέμπτη αγνοούνται δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην Αίγυπτο. (Διαβάστε την είδηση)

Παρόμοιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.  Όπως μεταδίδει το BBC, οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα να βάλουν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος».


Να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ φωνάζουν οι Αιγύπτιοι στην Αλεξάνδρεια. ΦΩΤΟ REUTERSΝα παραιτηθεί ο Μουμπάρακ φωνάζουν οι Αιγύπτιοι στην Αλεξάνδρεια. ΦΩΤΟ REUTERS
 
Στις σημερινές διαδηλώσεις συμμετέχει και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Ο Μούσα, ο οποίος είναι Αιγύπτιος, είχε δηλώσει νωρίτερα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι είναι διαθέσιμος για να αναλάβει πολιτικό αξίωμα στη χώρα εκτιμώντας πάντως ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία "ως το τέλος Αυγούστου" που λήγει η θητεία του. Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει ως το τέλος Αυγούστου", δήλωσε ο Μούσα.




Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός. "Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα", δήλωσε. "Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, είχε κάνει εκ νέου έκκληση για "να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια" ο Μουμπάρακ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην παράλυση και το χάος."Έχει χάσει τη νομιμοποίησή του", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. "Ο λαός θέλει δημοκρατία σε ένα νέο κράτος", πρόσθεσε μιλώντας στο Αλ-Τζαζίρα. Απέρριψε επίσης ανησυχίες που διατυπώθηκαν από μερικούς στη Δύση σχετικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν δημουργούν απειλή στην Αίγυπτο μετά τον Μουμπάρακ και πως αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο το κάνουν για λόγους εκφοβισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία.  "Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα", δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ασκήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών. «Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων» τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.




Αντιαρματική ρουκέτα "έπληξε κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας" στην πόλη Ελ Αρίς.

Μια αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε σε κτήριο που αποτελεί αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ελ Αρίς, μια αιγυπτιακή πόλη στη χερσόνησο του Σινά, κοντά στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτιρίου, όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν όσοι συλλαμβάνονταν από τις αρχές στην διοικητική περιφέρεια του Βορείου Σινά. Είχαν διατυπωθεί καταγγελίες ότι εκεί βασανίζονταν κρατούμενοι.

Η Ελ Αρίς, 345 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας και σε αυτή έχουν σημειωθεί μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, που επισκέφθηκε σήμερα την Πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στο Κάιρο, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, σύμφωνα με μαρτυρία ενός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αφού οι στρατιώτες ζήτησαν από τους διαδηλωτές να καθήσουν, ο αιγύπτιος υπουργός Άμυνας δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος: "Ο άνθρωπος σάς είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος...Πηγαίνετε να πείτε στον Ηγέτη να καθίσει μαζί τους". Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι αναφερόταν αφ΄ενός στον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, δέσμευση που δεν επέτυχε να κατευνάσει τις κίνημα εναντίον του, και αφ΄ετέρου στον ανώτατο ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί, που δεν συμμετέχει, προς το παρόν , στον διάλογο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής ηγεσίας.

Η μουσουλμανική αδελφότητα έθεσε ως όρο για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που τής απηύθυνε ο αντιπρόεδρος για διάλογο, την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, μιλώντας σε ραδιοσταθμό είπε οτι η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από "γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό" και τους οποίους "ουδείς κατευθύνει", υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι "δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού". Γι' αυτό, συνέχισε, "δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο, σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξουσία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους".
Βίντεο που σοκάρουν
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν δύο βίντεο που πραγματικά σοκάρουν.
Στο ένα φαίνεται αυτοκίνητο βαν της αστυνομίας να αναπτύσσει ταχύτητα μέσα στο πλήθος και να φεύγει παρασέρνοντας πολίτες.




Στο δεύτερο βίντεο πιστεύεται πως είναι ένα διπλωματικό αυτοκίνητο όπου στην κυριολεξία “θερίζει” τους διαδηλωτές.




www.newsit