Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά την ίδια ώρα η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε και πάλι τα 101 δολάρια.
«Δεν βρισκόμαστε ενώπιον μιας επείγουσας κατάστασης τώρα. Αν υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο θα πρέπει να δράσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Νομπούο Τανάκα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
«Ζητάμε από τον ΟΠΕΚ να είναι ευέλικτος», είπε και πρόσθεσε ότι «η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι τον Ιούνιο. Οι Σαουδάραβες παράγουν, στα σίγουρα, περισσότερο από ό,τι λένε. Έχω ακούσει ότι συναντώνται στο Ριάντ. Αλλά, σήμερα, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα».
Τόσο η Διώρυγα του Σουέζ όσο και ο πετρελαιαγωγός Σούμεντ λειτουργούν ομαλά σύμφωνα με τον CEO της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Αλλά, όπως είπε, ακόμη κι αν έκλεινε η Διώρυγα λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο, δε θα οδηγούσε σε πραγματική έλλειψη αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου «διέρχονται» καθημερινά από τη Διώρυγα, ενώ μέσω του αγωγού Σούμεντ, η διαδρομή του οποίου είναι παράλληλη με τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταφέρονται καθημερινά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.
«Ακόμη κι αν κλείσει η Διώρυγα, τα δεξαμενόπλοια θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή, κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Δεν πρόκειται, όμως, για πραγματική διακοπή», τόνισε.
Εκτίμησε, τέλος, ότι τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις αναπτυγμένες χώρες είναι σε επίπεδα που παρέχουν ασφάλεια και ότι αυτή η παράμετρος δεν θα επιτρέψει επανάληψη της εκτίναξης της τιμής του αργού στα 147 δολάρια το βαρέλι, όπως το 2008.