Τώρα οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τυφώνες που μοιάζουν με σύννεφα αντιύλης και είναι καταραμένοι από τις επίγειες εκτιμήσεις, μέσα από το νέας δυναμικής τηλεσκόπιο-εργαλείο.
Το φαινόμενο το παραγόμενο από την αντίδραση που συμβαίνει στο εσωτερικό αυτής της αντιύλης προκαλώντας εκρήξεις που καταλήγουν σε καταιγίδες σε όλο τον πλανήτη εξετάζει το διαστημικό τηλεσκόπιο - Fermi Gamma-ray και είναι το μέσον που οι ερευνητές επιστήμονες της NASA εστιάζουν στις καταιγίδες.
Το τηλεσκόπιο είναι σε θέση να ερευνήσει τις αναλαμπές αυτών των εκρήξεων που δημιουργούν τις ακτίνες που είναι ευρέως ορατές στην καρδιά μιας καταιγίδας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκρήξεις συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότερες παραμένουν αδιάγνωστες και καμία δεν έχει ποτέ μελετηθεί μέχρι τώρα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα ρίξει περισσότερο φως τελικά στην θεωρία ότι ένα ολόκληρο σύμπαν αντιύλης υπάρχει παράλληλα με τη δική μας.
Ο Joseph Dwyer στο Florida Institute of Technology της Μελβούρνης, είπε: «Ακόμα κι αν το τηλεσκόπιο Fermi δεν θα μπορούσε να δει την καταιγίδα, ωστόσο ο δορυφόρος είναι μαγνητικά συνδεδεμένος με αυτό.
Η παραγωγή υψηλών ταχυτήτων ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων οδηγεί μέχρι το γήινο μαγνητικό πεδίο».
Ο Michael Briggs, μέλος του Gamma-ray - ομάδας του Fermi Monitor στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, παρουσίασε τα αποτελέσματα για την αμερικανική χθεσινή συνεδρίαση Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.
Συνεχίζει δε ότι : «Τα σήματα αυτά αποτελούν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι τυφώνες δημιουργούν δέσμες σωματιδίων αντιύλης».
Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, λένε οι επιστήμονες, το πεδίο γίνεται αρκετά ισχυρό οδηγώντας σε ανοδική χιονοστιβάδα των ηλεκτρονίων.
Φτάνοντας σε ταχύτητες σχεδόν όσο το φως, τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας εκπέμπουν ακτίνες γάμμα όταν εκτρέπονται από τα μόρια του αέρα. Κανονικά, αυτές οι ακτίνες γάμμα έχουν ανιχνευθεί ως TGF.
Παρά το γεγονός ότι το Fermi είναι ένα εργαλείο σύγχρονο (2008) έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί γεγονότα υψηλής ενέργειας στο σύμπαν, παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με αυτό το περίεργο φαινόμενο.
Θα παρακολουθεί συνεχώς ολόκληρη την ουράνια δραστηριότητα πάνω και κάτω από τη Γη.
Σε τροχιά για λιγότερο από τρία χρόνια, η αποστολή Fermi έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να εξερευνήσει το σύμπαν.
Τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να ανακαλύψει μυστήρια πολύ, πολύ πιο κοντά στο περιβάλλον μας.