Τι διάρκεια ζωής έχει ένα burger; Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε ένα πείραμα αγοράζοντας διαφορετικά είδη χάμπουργκερ από όλες τις μεγάλες εταιρείες fast food στην Ελλάδα, τα οποία άφησε για μήνες σε θερμοκρασία δωματίου: αντίθετα με ότι θα είχε συμβεί με τις κανονικές τροφές, κανένα από τα χάμπουργκερ δεν μύρισε, ούτε παρουσίασε εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Τρεις μήνες μετά, το κρέας, το τυρί και το ψωμί των προϊόντων διατηρούν το χρώμα και την αρχική μορφή τους…
Στη ΝΕΤ την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου (23.00) θα δούμε το φακό του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα να παρακολουθεί τακτικά τα αναλλοίωτα χάμπουργκερ, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν με τον Στέλιο Κούλογλου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιασθεί το φαινόμενο και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αυτό το καιρό δίνεται η μεγάλη μάχη για ένα άλλο βασικό πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Στις ΗΠΑ εισάγεται για πρώτη φορά στην αλυσίδα της διατροφής ένα μεταλλαγμένο ζώο, ο γενετικά τροποποιημένος Σολωμός. Αμερικανοί υπέρμαχοι και πολέμιοι του μεταλλαγμένου Σολωμού ανταλλάσσουν τα πυρά τους μπροστά στο φακό της εκπομπής. Tη θέση της Ευρωπαϊκής παρουσιάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας, John Dali. Για το ίδιο θέμα μιλούν ακόμη η Μάχη Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace στις Βρυξέλλες και ο Carel Du Marchie Sarvaas, διευθυντής αγροτικής βιοτεχνολογίας της EuropaBio, το λόμπι των Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη. Ήδη, υποστηρίζει ο τελευταίος, τα μεταλλαγμένα έχουν μπει στη διατροφή μας. Ξέρουμε, λοιπόν, τι τρώμε; Για να απαντήσει στο ερώτημα, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα καταπιάνεται και με άλλα βασικά προβλήματα της σύγχρονης διατροφής, όπως οι ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Μήπως άλλα λένε και άλλα εννοούν, ή περιέχουν; Η ομάδα της εκπομπής αγόρασε μια σειρά από προϊόντα τα οποία έδωσε για εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, Ζήση Μαμούρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα για τις όχι και τόσο... ειλικρινείς ετικέτες θα παρουσιαστούν στην ίδια εκπομπή, που επίσης εξετάζει τα παιδικά βιβλιάρια Υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, τα «αθώα» συμπληρώματα διατροφής και τα επιβαρυμένα προϊόντα διατροφής από περιοχές της Ελλάδας με αυξημένη βιομηχανική ρύπανση.
Στους αντίποδες όλων αυτών, η «Υγεία Εν Γνώσει». Μια μοναδική παιδική παράσταση, δημιούργημα μια ομάδας νεαρών επιστημόνων με το όνομα SciCo, που καταφέρνουν μέσα από το γέλιο και τον έξυπνο διάλογο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μικρών της θεατών για την σωστή διατροφή και άσκηση, αναδεικνύοντας, έτσι, την αξία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Στην εκπομπή μιλούν ακόμη, ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο διευθυντής της α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, καθώς και η διευθύντρια του “Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος” Φλώρα Μαγκανάρη.
Στη ΝΕΤ την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου (23.00) θα δούμε το φακό του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα να παρακολουθεί τακτικά τα αναλλοίωτα χάμπουργκερ, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν με τον Στέλιο Κούλογλου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιασθεί το φαινόμενο και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αυτό το καιρό δίνεται η μεγάλη μάχη για ένα άλλο βασικό πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Στις ΗΠΑ εισάγεται για πρώτη φορά στην αλυσίδα της διατροφής ένα μεταλλαγμένο ζώο, ο γενετικά τροποποιημένος Σολωμός. Αμερικανοί υπέρμαχοι και πολέμιοι του μεταλλαγμένου Σολωμού ανταλλάσσουν τα πυρά τους μπροστά στο φακό της εκπομπής. Tη θέση της Ευρωπαϊκής παρουσιάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας, John Dali. Για το ίδιο θέμα μιλούν ακόμη η Μάχη Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace στις Βρυξέλλες και ο Carel Du Marchie Sarvaas, διευθυντής αγροτικής βιοτεχνολογίας της EuropaBio, το λόμπι των Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη. Ήδη, υποστηρίζει ο τελευταίος, τα μεταλλαγμένα έχουν μπει στη διατροφή μας. Ξέρουμε, λοιπόν, τι τρώμε; Για να απαντήσει στο ερώτημα, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα καταπιάνεται και με άλλα βασικά προβλήματα της σύγχρονης διατροφής, όπως οι ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Μήπως άλλα λένε και άλλα εννοούν, ή περιέχουν; Η ομάδα της εκπομπής αγόρασε μια σειρά από προϊόντα τα οποία έδωσε για εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, Ζήση Μαμούρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα για τις όχι και τόσο... ειλικρινείς ετικέτες θα παρουσιαστούν στην ίδια εκπομπή, που επίσης εξετάζει τα παιδικά βιβλιάρια Υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, τα «αθώα» συμπληρώματα διατροφής και τα επιβαρυμένα προϊόντα διατροφής από περιοχές της Ελλάδας με αυξημένη βιομηχανική ρύπανση.
Στους αντίποδες όλων αυτών, η «Υγεία Εν Γνώσει». Μια μοναδική παιδική παράσταση, δημιούργημα μια ομάδας νεαρών επιστημόνων με το όνομα SciCo, που καταφέρνουν μέσα από το γέλιο και τον έξυπνο διάλογο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μικρών της θεατών για την σωστή διατροφή και άσκηση, αναδεικνύοντας, έτσι, την αξία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Στην εκπομπή μιλούν ακόμη, ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο διευθυντής της α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, καθώς και η διευθύντρια του “Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος” Φλώρα Μαγκανάρη.