https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, November 24, 2010

Κίνδυνος για το DNA το χλώριο στις πισίνες!



Αύξηση του κίνδυνου πρόκλησης καρκίνου, επιφέρει το χλώριο στις πισίνες σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, υπό τον Έλληνα διευθυντή του CREAL, επιδημιολόγο Μανώλη Κογεβίνας.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, παρουσιάζει τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις σε ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες.
Τοξικές για το DNA επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα μετά από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια χλωριωμένη πισίνα σύμφωνα με την ανακοίνωση του CREAL. Η έρευνα απέδειξε ότι το χλώριο, που σημειωτέον χρησιμοποιείται σαν μικροβιοκτόνο, προκαλεί αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου αλλά και σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα.
Ο Κογεβίνας ο οποίος συνεργάζεται και με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε το κολύμπι στις πισίνες αλλά ότι σαφώς και πρέπει να πιέσουμε για μείωση των χημικών μέσα σε αυτές. Οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία από το κολύμπι είναι εξαιρετικά πολλές και μπορούν να αυξηθούν κι άλλο αν ελαχιστοποιηθεί ή εξαλειφτεί το επίπεδο αυτών των χημικών στο νερό (της πισίνας).

«Άλλωστε τα προβλήματα μπορούν να μειωθούν αν οι κολυμβητές κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό» συμπληρώνει ό έλληνας καθηγητής.